Biz - B92.net

Koliko će Beograd zaraditi tokom praznika?

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da bi tokom novogodišnjih praznika Grad ove godine mogao da zaradi preko 30 miliona evra.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

To, kaže, znači da će se sva ulaganja za Novu godinu više nego desetostruko isplatiti.

"Manifestacija Beogradska zima počela je 1. decembra i trajaće do kraja januara, znači dva meseca, i za to vreme organizovano je oko 200 besplatnih programa u kojima će najviše uživati mališani. Građani su najviše fokusirani na tri dana oko Nove godine, 30. i 31. decembar i 1. januar", rekao je Vesić u Beogradskoj hronici RTS-a.

On je naveo da je u prvih deset meseci 2018. godine u Beogradu bilo 974.182 turista koji su ostvarili 2.093.899 noćenja, što je porast u broju turista u odnosu na 2017. godinu 12 odsto, u broju noćenja 14 odsto, dok je devizni priliv povećan za 13 procenata.

"Nova godina je ulaganje, a mi smo grad koji živi od turizma. Prošle godine smo od turizma zaradili skoro 800 miliona evra, ako hoćemo da imamo turiste moramo da ulažemo u događaje i manifestacije, a jedna od njih je doček Nove godine", rekao je Vesić.

On je naveo da u Beograd dolazi najviše turista iz Turske, zatim Kine, Nemačke, Grčke, Hrvatske, a tokom novogodišnjih praznika iz regiona.

Govoreći o sredstvima u iznosu od 185 miliona dinara koje je Gradu Beogradu odobrila Republika iz tekuće budžetske rezerve, Vesić je istakao da je to više nego prirodno jer Beograd daje 40 odsto domaćeg bruto društvenog proizvoda.

"Ta sredstva će biti potrošena da se delimično pokriju troškovi restauracije 70 fasada u centru Zemuna. Vlada nam je pomogla obezbedivši 185 miliona dinara, a jedan deo će obezbediti Grad Beograd sa oko stotinak miliona. Pored toga, Grad sam uređuje još oko 80 fasada. Poslednje tri godine uredili smo više od 300 fasada na teritoriji grada Beograda", rekao je Vesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.