Biz - B92.net

Koji stanovi najbrže "planu" kod nas

Potražnja za kupovinom stanova, naročito u većim gradovima je konstantna, a cene su stabilne.

Izvor: Halo oglasi
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

Najtraženiji su manji stanovi, do jednoiposobnih, koji se brzo prodaju, ako cena nije nerealno visoka. Kada su agencije za nekretnine i usluga posredovanja u pitanju, od početka primene novog zakona, prepolovljen je udeo sive ekonomije u ovoj oblasti sa oko 70%, na 35%.

Povećan je kvalitet usluga, sigurnost svih učesnika u prometu nepokretnosti i smanjen broj lažnih nekretnina, navodi Damir Borić, savetnik u jednoj agenciji za nekretnine

Takođe, kako kaže, velika je potražnja za kvalitetnim novoizgrađenim luksuznim stanovima na dobrim lokacijama, međutim u ovakvim kupoprodajama ne treba gledati prosečnu kupovnu moć u Srbiji jer takve stanove koji koštaju 2.000 evra i više po kvadratu kupuje oko jedan posto populacije.

Prema podacima iz bankarskog sektora, prošle godine je u stambene kredite plasirano 250 miliona evra. Nakon nekoliko godina stagnacije, 2016. godina je donela značajno povećanje tržišta stambenih kredita u odnosu na 2015. i 2014 i to za oko oko 40%. Jedan od glavnih razloga za to su niske kamatne stope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.