Kinezi hoće i srpske pruge

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić pozvao je kineske kompanije da učestvuju u izgradnji železničkog Koridora 10 kroz Srbiju.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 17.12.2012.

14:14

Default images

eleznički Koridor 10 je prioritet srpske vlade, rekao je Mrkonjić na sastanku sa predstavnicima Kineske kompanije za telekomunikacije i infrastrukturu (C C C C International), Železničke signalizacije iz Kine (CRSCS International) i italijanske kompanije Italfer.

Mrkonjić je rekao da je za radove na železničkom Koridoru 10 potrebno ukupno 4,7 milijardi evra, ali da je Srbija već obezbedila deo novca.

Ministar je istakao da su kineskim graditeljima širom otvorena vrata u Srbiji, jer su do sada pokazali izvanredne rezultate u našoj zemlji, kao i da imaju odlične reference.

Vozovi treba da idu Koridorom 10, od Subotice do Novog Sada, Beograda, Niša, Preševa i Dimitrovgrada, najmanje 160 kilometara na čas, rekao je Mrkonjić i dodao da pruga treba da bude celom dužinom dvokolosečna, elektrificirana i za mešoviti saobraćaj.

Srbija je već počela realizaciju pojedinih projekata na kritičnim deonicama i već se gradi novi Žeželjev most preko Dunava u Novom Sadu, realizuje niški železnički čvor, gradi most preko Velike Morave kod Ćuprije i predviđena je rekonstrukcija šest deonica na Koridoru 10 u dužini oko 110 kilometara sredstvima ruskog kredita namenjenog železnici, naveo je ministar. On je kazao da su sredstva za pojedine projekte obezbeđena i iz kredita Evropske investicione banke.

Mrkonjić je naglasio da su projekti spremni i da bi, ukoliko se postigne dogovor sa Kinezima, realizacija mogla da počne već na proleće.
"Železnički Koridor 10 je i evropski prioritet, s obzirom na to da povezuje oko 300 miliona ljudi iz Turske i okolinih zemalja sa Evropom", istakao je srpski ministar.

Generalni direktor Kineske kompanije za telekomunikacije i infrastrukturu (C C C C International) za Evropu i Centralnu Aziju Hu Bin je izrazio očekivanje da će biti nastavljena saradnja u Srbiji, podsetivši da toj kompaniji pripada kineska firma Putevi i mostovi (CRBC), koja gradi most preko Dunava između Zemuna i Borče u Beogradu.

Direktor za razvoj tržišta i međunarodne poslove Italfera Loren Franćiozi je kazao da ta kompanija sarađuje sa pomenutim kineskim kompanijama.

On je rekao da je Italfer, koji je izradio studiju za rekonstrukciju pruge Beograd - Bar, do sada u Srbiji imao odličnu saradnju sa ministarstvom, Železnicama Srbije i Saobraćajnim institutom CIP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: