Biz - B92.net

Kako trafo od 285 t putuje do elektrane EPS-a FOTO

Transport blok transformatora od oko 285 tona za EPS-ovu termoelektranu Kostolac B počeo je sa Železničke stanice Stig, u blizini požarevačkog sela Bratinac

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPS
Foto: EPS

Transformator dužine 9,5 metara i širine pet metara sa nastavcima putovaće dva dana, da bi u nedelju stigao u elektranu.

"Sevisiranjem ovog trafoa povećaćemo pouzdanost blokova u Termoelektrani „Kostolac B", što je veoma značajno za kostolački ogranak EPS-a. Trafo će biti u rezervi, što omogućava nesmetan i lagodniji dalji rad termo postrojenja", navodi se u saopštenju.

Prošla godina bila je rekordna po proizvodnji električne energije u „Kostolcu", a upravo servisiranje ovog trafoa povećaće pouzdanost i sigurnost u radu i omogućiti da se i dalje držimo dosadašnjih visokih standarda, kaže direktor za proizvodnju električne energije „TE - KO Kostolac" Nenad Marković.

Blok transformator je proizveden u Fabrici „Rade Končar" 1986. i u Termoelektrani „Kostolac B" bio je konstantno u upotrebi do 2014. godine. Snaga tranformatora je 410 MVA, a u njega staju i više od 62 tone transformatorskog ulja.

Remont u Fabrici „Komel transformator" iz Ripnja, počeo je u julu 2016, a završen je u decembru.

"U subotu ćemo vučnim vozom transformator prevesti osam kilometara. U nedelju rano ujutro će krenuti kroz Bradarac, a zatim i kroz sela Maljurevac i Drmno, sve dok ga ne dovezemo u Termoelektranu „Kostolac B". Za ovaj specijalni posao angažovano je beogradsko preduzeće „Bora Kečić - specijalni transporti"", naveo je inženjer za visoki napon u Termoelektrani „Kostolac B" Djordje Dugić, koji prati transport.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.