Biz - B92.net

Kako će ko trošiti budžet

B92 istražuje ko je zadovoljan budžetom i na šta ko planira da ga potroši.

Izvor: B92
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

Sindikati prosvete sumiraju 2016. Od 2017. neke od njih očekuju 6% veće plate. Ali svi očekuju i da će vlada poštovati kolektivni ugovor koji predviđa pregovore sa sindikatima pre sastavljanja budžeta.

"Mi smo slali dopise vladi i ministarstvu, ali odgovore nemamo. Ne smatramo da je prikladnao da sa konferencije saznajemo koliki će biti povraćaj novca, jer želimo da izbegnemo reč povećanje”, kaže Vesna Vojvodić Mitrović, prosvetni radnik.

Kako B92 saznaje, Evropska komisija apeluje na vlade širom Evrope da ne umanjuju davanja za zdravstvo jer bi to, kako navode, moglo da dovede do znatno uvećanih troškova u budućnosti s obzirom na to da umanjenje izdvajanja za preventivnu zaštitu dovodi do višestrukog povećanja troškova lečenja. A u Srbiji, iako brojevi pokazuju da je budžet za zdravlje tri milijarde dinara manji od ovogodišnjeg, resorni ministar za B92 objašnjava da je taj višak novca ove godine potrošen za otpremnine, zbog otpuštanja.

“Mi ove godine ne idemo na otpuštanja nego na zapošljavanje. Budžet je povećan i preko 15 miliona evra ide za obnovu KC Niš, imaćemo najsavremeniju bolnicu. Napravićemo sistem za obolele od dijabetesa, ići ćemo na ugovor i napraviti stabilnost tržišta. Imaćemo i akceleratore za zračenje, procenjena vrednost na 18 miliona dolara”, kaže Zlatibor Lončar.

Sredstva za obolele od retkih bolesti povećana su za 55%, navodi Lončar. A za to vreme u okolini Čačka poljoprivrednik Ivan Milojević muči svoju muku - kuda sa onim što proizvede. Budžet ministarstva poljoprivrede iznosiće oko 43,8 milijardi dinara, što je oko 3,3 milijarde više nego u 2016, što se Ivana i te kako tiče.

“Značiće dosta, ali samo da je bolje tržište. Ne možemo da plasiramo nigde naše proizvode, ali svako povećanje bi nam značilo”, kaže Ivan Milojević.

I upravo novi budžet poljoprivrednicima nudi veće subvencije, a one Ivanu - novu nadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.