Kafići i posle 23h, komunalna ih zatvorila

Svi kafići u najužem centru Novog Sada bili su krajem prošle nedelje otvoreni posle 23 časa pa je Komunalna policija od vlasnika zahtevala da ih odmah zatvore.

Srbija

Izvor: Dnevnik

Ponedeljak, 09.05.2016.

09:10

Kafići i posle 23h, komunalna ih zatvorila
Foto: Thinkstock

Ugostitelji se nisu prilagodili gradskoj odluci o radnom vremenu, koja se primenjuje od 1. maja, pa je tako 5. maja Komunalna policija, kontrolišući koliko se ugostitelji pridržavaju novog radnog vremena, posle 23.15 naložila kafedžijama da lokale zatvore, kaže predsednik Udruženja ugostitelja Novog Sada Dragan Stanojević.

Niko nije dobio prekršajnu prijavu, ali je Komunalna policija zahtevali da se odluka poštuje.

On dodaje da nijedan ugostitelj još nije ishodovao dozvolu za produženo radno vreme do tri časa iza ponoći pa, dok se od Gradske uprave za privredu ne dobije rešenje o produženom radnom vremenu, kafići moraju zatvarati radnim danom i nedeljom u 23 časa, a petkom i subotom u ponoć.

Po Stanojevićevim rečima, ugostiteljima je za produženo radno vreme potrebno da imaju sistem protivpožarne zaštite, zvučnu izolaciju, uverenje od licencirane kuće o tome koliki je nivo buke i upotrebnu dozvolu, što oko 90 odsto lokala, ne samo ugostiteljskih nego i drugih delatnosti male privrede, nema.

“Svega šest-sedam ugostitelja podnelo je za sada Gradskoj upravi za privredu zahtev za produženo radno vreme, ali još nisu dobili rešenja da mogu raditi duže, dok ostali, ukoliko žele da rade duže, prvo lokale treba da prilagode novim propisima”, objašnjava Stanojević.

“U kontaktu smo s Gradskom upravom za privredu i očekujemo tokom naredne sedmice sastanak u Gradskoj kući da bi ugostitelji koji su podneli zahteve za produženo radno vreme što pre dobili dozvolu za to”, kaže on.

Član Gradskog veća za privredu Goran Sečujski potvrdio je Stanojevićeve navode, i naveo da svi ugostitelji koji su podneli zahteve da rade produženo neće dugo čekati na dozvolu, pod uslovom da ispunjavaju uslove. “Ubrzaćemo postupak koliko god smo u mogućnosti”, kazao je Sečujski.

Skrenuo je pažnju na to da su trgovci, koji takođe podležu pod Gradsku odluku o radnom vremenu, bili daleko revnosniji i na vreme podneli zahteve da rade duže – posle ponoći ili 24 časa – i za to su dobili odobrenje. Njima je za to bio potreban dokaz da u trgovinama nije bilo incidenata ni narušavanja javnog reda i mira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: