Biz - B92.net

Jat zatvoriti, ako ne može da radi

Beograd -- Sledeće godine Jat će novac od prodaje imovine i kredita uložiti u obnovu flote. Ako ipak ne stane "na noge", treba ga zatvoriti, kaže Srđan Radovanović.

Izvor: Novosti
Podeli

"Jat, objašnjava Radovanović, ima šansu i rešenja su data u planu poslovanja za 2010, koji je dostavljen Vladi Srbije. Novac od prodaje zgrade u Bulevaru umetnosti i kredita u iznosu od 40 miliona evra Jat ulaže u avione i staje na noge, a dodatnim uslugama nastojaće da privuče putnike.

"Moj prvi zadatak je bio da procenim da li kompanija može da opstane, pod kojim uslovima, a da ništa ne traži iz budžeta. Ukoliko nacionalni avio prevoznik ne može da opstane, treba ga zatvoriti i tu nema emocija", kaže Radovanović.

Prema njegovim rečim Jat ervejz naredne godine može da ostvari prihod od 150 miliona evra i preveze 1,5 miliona putnika iz Beograda, Skoplja i Banjaluke. Flotu će ojačati dva moderna „boinga 737 - 700“, a 14 motora do letnje sezone biće remontovani.

Kao jednu od dodatnih usluga za privlačenje korisnika Jat planira i uvođenje besplatnog taksija uprkos minusu od 20 miliona evra, koji očekuju u ovoj godini.

Za putnike Jata i besplatno osiguranje.

Jat će za svoje putnike obezbediti i besplatno zdravstveno osiguranje. "Tender će ovih dana biti raspisan. Dosad su građani bili prinuđeni da kupuju osiguranje da bi dobili vizu. Ukidanjem viza građani treba da znaju da im u EU ne važe naše zdravstvene knjižice. I upravo to besplatno osiguranje je naša velika prednost u odnosu na konkurenciju. Sa „Jatom“ putnici su osigurani i u hitnim slučajevima biće im ukazana lekarska pomoć", kaže Radovanović.

"Želimo da putnici lakše dođu do naših aviona. Besplatan taksi je dodatna usluga. Neke kompanije daju bogat ketering. Mi nećemo da služimo torte u avionu, ali ćemo putnicima da omogućimo kao jedina kompanija u svetu besplatan taksi prevoz. Tender za izbor taksi prevoznika je u toku i videćemo kakve će biti ponude. Naša prognoza je da vrednost javne nabavke bude oko 3,6 miliona evra", objašnjava Radovanović.

Direktor Jat-a kaže da dolazak niskobudžetnih kompanija na domaće tržište neće ugroziti Jat.

"Da sam na mestu direktora Direktorata isto bih učinio. Ali, nisu Jatu konkurencija loukosteri već nacionalne aviokompanije. Primera radi, Lufthansa koja je vodeća članica jedne od alijansi, koristiće sve privilegije „otvorenog neba“ iako Nemačka nije još ratifikovala taj sporazum. Kada krenu sami ili sa svojim kompanijama poput „Džerman vingsa“ oni sebi mogu da priušte gubitke na jednoj liniji kako bi osvojili tržište. „Lufthansa“, „Er Frans“, „Britiš ervejz“, „Turkiš erlajns“, „Aeroflot“... to je naša konkurencija."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.