IT park u Borči biće prvi u Evropi, donosi 2,6 mlrd. USD

Izgradnja kineskog industrijskog parka u Beogradu trebalo bi da počne sredinom sledeće godine, a prvi efekti rada videće se već krajem 2019. godine.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.12.2018.

14:30

IT park u Borči biće prvi u Evropi, donosi 2,6 mlrd. USD
Foto: Thinkstock

To je rečeno na konferenciji "Inicijativa Pojas i put na Balkanu" u Beogradu.

Industrijski park će samo u prvoj fazi Srbiji doneti oko 2,6 milijardi dolara direktnih investicija, rekao je na konferenciji Cou Cesi iz kineske korporacije CRBC (China Road and Bridge Corporation).

Ideja je da industrijski park privuče 70 preduzeća iz Kine, rekao je Cou i dodao da će u njemu raditi kompanije koje se bave proizvodnjom hrane, nameštaja.

On je naveo da bi Kina želela da privuče i druge evropske i međunarodne kompanije u industrijski park, ističući da će u njemu raditi i srpske kompanije. "Rad industrijskog parka će biti usklađen sa regulativom EU", istakao je Cou.

Prema njegovim rečima, taj industrijski park biće prvi takav projekat u Evropi i model kako će izgledati industrijski parkovi u drugim zemljama.

Cou navodi da će se prvi efekti rada industrijskog parka osetiti već krajem sledeće godine, budući da će izgradnja početi sredinom sledeće godine.

U prvoj fazi, većina preduzeća biće proizvođačka, posebno u oblasti prerade hrane, ali će tu biti i logističke kompanije, dok će u drugoj i trećoj fazi tu biti i kompanije koje se bave drugim ekonomskim granama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: