Investitori pozdravili mere Vučića

Predstavnici stranih investitora zadovoljni su merama koje im je predstavio premijer Vučić. Zakon o radu biće usvojen u najkraćem roku.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.05.2014.

16:07

Default images

Plan Vlade Srbije da preuzme plaćanje obaveza državi za određeni broj novozaposlenih radnika je dobra mera, izjavio je direktor Hjulit pakarda u Srbiji Miloš Đurković.

On je novinarima nakon sastanka najvećih stranih investitora u Srbiji sa premijerom Aleksandrom Vučićem rekao da bi ta mera pokrenula privredu i dovela do novog zapošljavanja.

Đurković je istakao da je najvažniji zahtev stranih investitora donošenje novog Zakona o radu i da je premijer obećao da će to biti urađeno u najkraćem roku.

Generalni direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Kiril Kravčenko rekao je da je sa sastanka izašao sa uverenjem da će sve predložene mere biti i primenjene i da je on optimista.

On je kazao da je na sastanku izneo predoge da se raspodela ekonomskih podsticaja obavlja u zavisnosti od veličine investicije, jer je bitno da Srbija postane najatraktivnija zemlja u regionu za ulaganja.

Na pitanje kakva vrsta podsticaja bi bila potrebna investitorima, Kravčenko je kazao da bi ponovno uvođenje poreskog kredita, odnosno poreskih olakšica, Srbiju učinilo atraktivnijom za investicije od drugih država u regionu.

Kravčenko je dodao da su investitori predložili da se poslovna zajednica uključi u javne rasprave oko donošenja važnih ekonomskih zakona po hitnom postupku, da bi se izbegle greške.

On je dodao da su te predloge predstavnici Vlade podržali.

Kravčenko je rekao da je uveren da promene Zakona o radu idu u pozitivnom smeru za razvoj Srbije, ali je dodao da na sastanku nije bilo reči o detaljima tog zakona.

"Nismo pričali o detaljima, ali verujem u rokove (za usvajanje zakona) koje je postavila Vlada", rekao je čelni čovek NIS-a.

Kako je ranije rekao Vučić, za zapošljavanje su predviđene poreske olakšice tako da će poslodavac za svakih 10 novozaposlenih plaćati doprinose samo za troje, a država će preuzeti da plati za preostalih sedam.

To bi, prema njegovim rečima, smanjilo opterećenje na plate sa 64 odsto na 15 odsto.

Pored Đurkovića i Kravčenka, sastanku su, između ostalih, prisustvovali i generalni direktori kompanije Telenor u Srbiji Uve Fredhajm, Er Srbije Dane Kondić, Vip mobajla Dejan Turk, Slobodan Petrović iz investicionog fonda Salford, kao i predstavnici trgovinskog lanca Merkator.

Državu su, pored Vučića, predstavljali i ministar finansija Lazar Krstić, ministar privrede Dušan Vujović, ministar rada Aleksandar Vulin, viceguverner NBS-a Veselin Pješčić i predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Željko Sertić.

Vučić je prethodno sat i po razgovarao s predstavnicim svih 29 banaka u Srbiji o subvencionismim kreditima i nenaplativim potraživanjima.

Vučić danas treba da ima sastanke i s predstavnicima građevinskih preduzeća i domaćih firmi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: