Biz - B92.net

Imamo li razloga za brigu? Ministarstvo za B92.net o eksploataciji litijuma u Srbiji

Eksploatacija litijuma privukla je veliku pažnju javnosti u Srbiji, a kao glavno pitanje nametnulo se ono koje se tiče ekološke bezbednosti projekata.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: erlucho/Shutterstock
Ilustracija: erlucho/Shutterstock

Rio Tinto: "Razumemo zabrinutost"; Rudnik samo pod zemljom, radni vek - 60 godina

Pod srpskom zemljom leži 200 milijardi $: Ko kopa naše rude?

Dakle, imamo li razloga da strahujemo?

Iz Ministarstva rudarstva i energetike za B92.net napominju da je osnov za održivo rudarstvo strogo poštovanje Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, Zakona o zaštiti životne sredine, projektne dokumentacije i najviših tehničkih standarda kada je eksploatacija, priprema i prerada mineralne sirovine u pitanju, redovna i vanredna kontrola poštovanja odredbi Zakona, nalaganje strogih inspekcijskih mera i kontrola njihovog sprovođenja.

"Cilj zakonodavne i regulatorne aktivnosti Ministarstva rudarstva i energetike je da se rudarstvo u Srbiji razvija, ali tako da se rudarske aktivnosti sprovode na način odgovoran prema životnoj sredini. Naš cilj je da pokažemo da je i u Srbiji, kao što već imamo najveće svetske kompanije, imamo takođe i najbolju svetsku praksu, i da pokažemo da je moguće da imamo zeleno rudarstvo, odnosno rudarsku aktivnost koja doprinosi privrednom rastu, a koja je u potpunosti saglasna sa domaćom pravnom regulativom, pre svega zakonom o zaštiti životne sredine i pravnom regulativom EU i sveta", kažu u ovoj instituciji.

Oni navode da je kompanija Rio Tinto završila geološka istraživanja na lokaciji Jadar kod Loznice i overila rezerve bora i litijuma.

"Kad je reč o geološkim istraživanjima kod Požege, privredno društvo Jadar Lithium d.o.o. iz Beograda poseduje odobrenje za geološka istraživanja u Dobrinji, ali još nije dato nijedno odobrenje koje se tiče eksploatacije litijuma i izgradnje rudnika. U razmatranju svih budućih koraka na ovom projektu, prioritet će biti da se osigura poštovanje svih propisa koje se tiču zaštite životne sredine i najviših evropskih standarda u ovoj oblasti", kažu u nadležnom ministarstvu.

Geološka istraživanja litijuma (osim na projektu "Jadar" gde ih sprovodi kompanija Rio Tinto), su u početnom stadijumu, u kome se, kažu, ne može proceniti da li na tim prostorima ima ekonomskih značajnih količina za eventualnu ekspolataciju litijuma.

"Napominjemo da se više od 95% odobrenih geoloških istraživanja metaličnih mineralnih resursa ne završi overom rezervi i samim tim ni otvaranjem rudnika", ističu.

Ministarstvo rudarstva i energetike će preko geološke inspekcije vršiti inspekcijski pregled istražnih radnji i na istražnom polju Dobrinja kod Požege, kao i na svim drugim mestima gde se istraživanja budu sprovodila, kako bi se osiguralo da se aktivnosti realizuju u skladu sa projektom, uz poštovanje svih zakonom predviđenih mera kad je reč o zaštiti životne sredine, i zaštitili interesi lokalnog stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.