"Imali bi 74.000 RSD, očekujemo veliki rast zarada"

Da li će više novca u novčaniku pored penzionera imati i zaposleni u javnom sektoru?

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.06.2018.

18:09

Foto: Thinkstock

O tome je za Prvu govorio šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda, koji od danas sa srpskim vlastima pregovara upravo o većim platama i penzijama, ali i o reformi javnog sektora.

Džejms Ruf, čovek zadužen da iz MMF-a kroji kapu srpskim finansijama, najpre je upoznao novog ministra. Pre nego što je seo za sto sa Sinišom Malim za Prvu je pokušao da konkretno odgovori na pitanje: Koliko je, uz povećanje penzija, realno i povećanje plata?

Povećanje plata je moguće pod uslovom da privreda nastavi da se razvija, odnosno da se nastavi fiskalna stabilizacija i dolazak stranih investitora. Ako se nastave ti trendovi, onda možemo da očekujemo i povećanje plata.

Ruf je odbio da kaže kada bi to tačno moglo da se dogodi.

Predstavnici MMF-a će iza zatvorenih vrata ministarstva finansija i NBS razgovarati do srede, a onda bi javnosti terbalo da bude poznato kada će se povećati penzije, te da li će doći do povećanja plata

Eventualno povećanje plata bi, prema računici Fiskalnog saveta, gledajući rast BDP-a, moglo da iznosi oko pet odsto. Ipak, oni smatraju da ubuduće povišice ne bi trebalo da budu iste za sve

"Došlo je vreme da se na analizama vidi ko zaostaje za objektivnim nivoom, a ko više prima. Zdravstvo najviše zaostaje, a sektor bezbednosti i policija već imaju ukupna primanja koji su iznad nivoa države Srbije", smatra član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković.

Za to vreme, prosvetari imaju svoja očekivanja.

"To su koeficijenti 1, 2, 3. Tetkice, administracija i profesori koji bi imali oko 74.000, što znači da mi očekujemo veliki rast zarada jer su svi rekli da je prosveta na prvom mestu", kaže Jasna Janković iz Unije prosvetnih sindikata.

Ko je na kom mestu, kome, koliko i da li uopšte - saznaćemo u sredu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: