Ima više vitamina C od limuna i lako se gaji: Ovo zanemareno voće može biti izvor dobre zarade

Mušmula je voćna vrsta koja nije u velikoj meri rasprostranjena među srpskim proizvođačima.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 21.11.2021.

11:44

Ima više vitamina C od limuna i lako se gaji: Ovo zanemareno voće može biti izvor dobre zarade
Foto: Depositphotos/JelenaZikic

Ali od nje može da se ostvariti dobra zarada, kažu Dijana i Predrag Filipović iz Topole, koji su se odlučili za uzgajanje mušmula.

Pre šest godina u selu Vodicama kod Smederevske Palanke, na površini od 30 ari, Filipovići su posadili trista stabala ovog voća, oboje su u radnom odnosu, pa su mušmule za njih hobi koji uz zadovoljstvo donese i dodatnu zaradu, prenosi RTS.

Zarada 50.000 evra po hektaru: Po Srbiji niču plantaže drveta koje raste 6 puta brže od hrasta

Proizvodnja mušmula ne zahteva ni velika ulaganja ni mnogo rada.

"Razmišljali smo između oraha i lešnika, a onda sam se setila mušmula pošto sam ih kao mala volela i tako smo posadili mušmule", kaže Dijana.

Sa poslom kreću od marta, pa do novembra, kaže Predag i dodaje da je prednost to što mušmula cveta u maju, pa joj prvi mrazevi ne mogu ništa, a bere se posle prvog mraza.

Posao uči i njihov sin Teodor koji najviše pomaže u ovom mesecu kada je berba u toku.

Ostajemo bez makarona i špageta?

Filipovići uspeju da uberu preko jedne tone ove retke voćke koju za sada prodaju marketima, ali imaju ponude i za izvoz u inostranstvo.

"Ako bi posmatrali aktuelnu cenu jabuka i cenu mušmula ona je od tri do četiri puta veća. Za kilogram jabuka se dobije 30 dinara u otkupu, a za mušmule 60 do 90 dinara", kaže Predrag.

Mušmulu prerađuju u rakiju za koju su čuli da se u Francuskoj i Švajcarskoj u domaćinstvima prodaje kao najskuplja. Oni o prodaji još ne razmišljaju, iako je Predragu donela nagrade.

Ono što sa sigurnošću tvrde je da je ovo voće puno vitamina i sadrži veću količinu vitamina C u odnosu na limun i pomorandžu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

15 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: