Biz - B92.net

I Mišković na sastanku kod Vučića

Beograd -- Na sastanak sa premijerom Aleksandrom Vučićem i najvećim srpskim privrednicima i poreskim obveznicima stigao je i vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković.

Izvor: Beta, Blic, Tanjug
Podeli

Kako prenosi dnevni list “Blic”, s Miškovićem je na sastanak došao i potpredsednik “Delta holdinga” Dejan Jeremić. Sastanku prisustvuju predstavnici oko dve stotine kompanija iz Srbije, među kojima su i Branislav Grujić, Milan Beko, Željko Mitrović, Goran Perčević, Vojin Đorđević, Dragan Tomić, Veselin Jevrosimović i drugi.

Na konferenciji za novinare uoči sastanka sa domaćim privrednicima, Vučić je rekao da prisustvo Miroslava Miškovića nije ništa čudno, jer su njegove tri komapanije među prvih 200 po plaćanju poreza u Srbiji.

"Sudovi rade svoj posao i reći će svoje o krivici, a što se tiče plaćanja poreza zaslužio je da bude u prvih 200 privrednika koji je obezbedio svoje prisustvo ovde", rekao je Vučić.

Premijer je rekao da je razgovorom s predstavnicima bankarskog sektora zadovoljan, da su sa čelnicima stranih kompanija u Srbiji precizirani neki konkretni potezi za bolji investicioni ambijent, a da mu je razgovor s građevinarima bio najteži.

"Veoma mi je težak bio taj sastanak, svašta sam video i mislio sam da sve znam o srpskoj privredi i gledaćemo da koliko možemo pomognemo, ali ćemo mnogo morati da menjamo. Mi nemamo više ni keramičare, ni vodoinstalatere, o inženjerima da ne govorim... ", rekao je Vučić.

S predstavnicima bankarskog sektora ugovoreni su detalji o isplati subvencionisanih kredita koji, kako je rekao Vučić, ne treba da omoguće samo povećanje likvidnosti domaćih preduzeća, nego i finansijsku relaksaciju.

Kad je reč o dinarskim kreditima oni će, objasnio je, biti odobravani na period šest plus 12 meseci, prvih šest meseci je grejs period, a kamata će biti između pet i 5,9 odsto, što je gotovo besplatan kredit, pri čemu će država u narednom periodu isplatiti sve obaveze koje ima prema bankama.

"Mislim da ćemo imati značajnu podršku banaka", zaključio je Vučić, navodeći i da je s predstavnicima stranih kompanija razgovarano o olakšicama za ulagače i o boljem privrednom ambijentu, a kad je reč o merama za suzbijanje sive ekonomije, rekao je da je pripremljen plan u pet tačaka, te da od njegove realizacije država može da očekuje između 500 i 700 miliona evra.

Premijer je rekao da će realizacija paketa ekonomskih mera ove godine budžet Srbije koštati između 150 i 200 miliona evra, ne računajući 60 miliona evra za subvencionisane kredite.

Vučić je objasnio da će taj trošak delom biti nadoknađen kroz smanjenje sive ekonomije.

On je kazao da se od suzbijanja sive ekonomije u ovoj godini očekuje dodatnih 100 miliona evra prihoda za budžet, a da je plan da do 2017. prihodi budu 500 do 700 miliona evra.

Vučić je rekao da će se sastanci poput današnjih praktikovati ubuduće svaka dva meseca kako bi se proverilo šta je ko uradio, da li se poštuju ugovoreni rokovi i kakvi su rezultati postignuti.

"I danas sam davao jasne rokove", rekao je Vučić pominjući rokove koje je dao ministrima privrede i finansija Dušanu Vujoviću i Lazaru Krstiću, od sedam odnosno deset dana, nekima mesec...

“To je sve proverljivo i pošteno i samo tako će se videti ko je šta i koliko radio i uradio", rekao je Vučić i dodao da mu je najteži bio sastanak sa predstavnicima građevinskog sektora.

Vučić je danas razgovarao s predstavnicim svih 29 banaka u Srbiji o subvencionisanim kreditima i nenaplativim potraživanjima.

Premijer se, posle sastanka sa bankarima, susreo i sa predstavnicima stranih investitora koji su izrazili zadovoljstvo zbog najavljenih ekonomskih mera Vlade Srbije.

"Crvenim od stida zbog puteva"

Upitan o kašnjenju radova na putevima, Vučić je rekao da su za takvo stanje svi pomalo krivi, sve vlasti ali i dobar deo građevinskih kompanija koji je, kako je naveo, pristao na takav način rada, neozbiljan, polumafijški...

"Kada vam za koji dan budem crtao mapu, svaku deonicu, da vidite samo auto-puteve, ne lokalne, od stida ću da crvenim, ali ne znam šta će građani Srbije da urade sa svima nama. Ali to će sve da se promeni", rekao je premijer navodeći da će takva praksa da se promeni te da će do kraja 2016. godine biti u potpunosti završen koridor 10.

“U potpunosti će biti završen auto-put Beograd - Požega, a zatim će biti završena i gradnja od Požege do Boljara... Tu je i Grdelička klisura i 84 kilometara do Dimitrovgrada“, naveo je Vučić i pomenuo još brzi put Beograd - Zrenjanin za koji, kako je naveo, ima više koncesionih ponuđača, a koncesioni ugovor za taj put očekuje za tri meseca.

Premijer je naveo i da je na sastanku sa predstavnicicma najvećih stranih investitora u Srbiji dogovoreno da država daje garancije za izvođenje infrastrukturnih radova.

"Investitori će biti potpuno sigurni da će država obezbediti izgradnju infrastrukture za njihove projekte", rekao je Vučić i dodao da će država "znati kako da se razračuna sa lokalnim samoupravama koje ne budu poštovale rokove".

...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.