Hajneken zvanično preuzeo MB pivaru

Multinacionalna kompanija Hajneken je objavila da je završila preuzimanje MB pivare iz Novog Sada.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 19.02.2008.

15:26

Default images

Generalni direktor Hajneken importa u Srbiji Nenad Šarenac kaže da je nova kompanija nosi naziv Brauerei MB, ali nije naveo ukupnu vrednost tog preuzimanja.

Šarenac je naveo da jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova neće uticati na planirane investicije te kompanije u Srbiji i istakao da kompanija „neomateno nastavlja sa planiranim aktivnostima".

Hajneken je u decembru 2007. počeo preuzimanje MB Rodić pivare, koja je četvrta po prodaji piva u Srbiji sa sedam odsto učešća na tržištu i godišnjim kapacitetom od 1,5 miliona hektolitara.

On je naveo da je Hajneken nastavio proizvodnju brendova koji su postojali u MB pivari, a trenutno se prave planovi izrade i formiranja portfolija brendova u svim segmentima trzista, ali nije mogao da iznese više detalja pošto je taj proces u toku.

Šarenac je dodao da bi spajanje poslovanja sa turskim Efesom, vlasnikom pančevačke Vajfert pivare i Zaječarske pivare, trebalo da bude završeno u narednih nekoliko nedelja. Pripajanjem Efesovih pivara u Srbiji, koje su zauzimale treće mesto na tržištu sa udelom od 10 odsto, Hajneken će u Srbiji moći da proizvede ukupno 2,9 miliona hektolitara piva godišnje.

Holandski Hajneken (Heineken) i turski Efes počeli su krajem januara udruživanje poslovanje pivara u Srbiji, Kazahstanu i Uzbekistanu koje bi trebalo da bude završeno tokom prve polovine 2008. godine. Nakon toga Hajneken će biti vlasnik 72 odsto, a Efes 28 odsto udruženih pivara u Srbiji.

Grupa Hajneken je vlasnik je više od 115 pivara u više od 65 zemalja. Ukupan obim prodaje te grupe je 132 miliona hektolitara, što je čini četvrtim proizvođačem piva u svetu. U 2006. godini imala je prihod od 12 milijardi evra, a neto profit 930 miliona evra, ne računajući vanredne stavke i amortizaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

17 h

Podeli: