Hajnan erlajns obnovio liniju Peking-Beograd; Vučić: Avion će nositi Pupinovo ime VIDEO

Predsednik Aleksandar Vučić prisustvovao je dočeku prvog leta avio-kompanije "Hainan erlajns" koja će nakon 4 godine ponovo leteti na liniji Beograd-Peking.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 16.07.2022.

07:01

Default images

Kineska aviokompanija Hajnan erlajns jutros je, posle četiri godine, obnovila redovne direktne letove na relaciji od Pekinga do Beograda, a sletanju prvog aviona na aerodrom Nikola Tesla prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Erbasovim A330 iz Kine na obnovljenoj redovnoj liniji koji je na aerodrom "Nikola Tesla" sleteo oko osam časova, doputovala je ambasadorka te zemlje u Srbiji Čen Bo sa ćerkom i jedan broj putnika.

Avion je dočekan tradicionalnim pozdravom vodenim šmrkovima.

"Danas je još jedan veliki dan za saradnju Srbije i Kine", kazala je ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo. Prema njenim rečima, otvaranje nove linije omogućiće saradnju i u mnogim drugim oblastima. Ona je izrazila nadu da će uskoro i Er Srbija leteti između Srbije i Kine.

"Ovo je prvi direktan let Kina Beograd, bez usputnih stanica. Za sada jedanput, ali od septembra dvaput nedeljno ćemo leteti za Kinu. To nema nijedna zemlja u regionu", istakao je Vučić.

Kako je rekao, to će privući turiste ali i poslovne ljude koji će koristiti liniju.

Vučić je najavio da će i Er Srbija uspostaviti letove do Pekinga od septembra ili oktobra.

"Ovo su velike stvari, stigao je Hajnanov avion A330 - 300, nešto manji će biti biti avion Er Srbije od septembra ili oktobra A330-200, sa 258 sedišta. I kupićemo još jedan A330 i mogu da najavim još jednu liniju za Čikago. Spajaćemo Zapad i Istok i letećemo svuda i to u regionu samo iz Beograda", rekao je Vučić.

"U ovoj godini imamo značajan rast poseta kineskih turista u odnosu na prošlu. Do sada imamo 70 i više hiljada noćenja. Letećemo svuda i na Zapad i na Istok, a to će jedino iz Beograda biti moguće", rekao je.

"Nikada bliže, nikada jednostavnije, nikada lakše do Kine", kazao je predsednik Srbije i istakao da će avion koja će spajati dve zemlje dobiti ime po slavnom srpskom naučniku, Mihajlu Pupinu. "Pupin će spajati Srbiju sa Istokom", kazao je Vučić.

"Do kraja godine očekujemo da potpišemo i ugovor o slobodnoj trgovini sa Kinom", dodao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara, on je rekao da putnici iz Kine neće morati u karantin po sletanju na aerodrom. Predsednik Srbije rekao je da za ulazak u Srbiju nije predviđen karantin ni za putnike koji dolaze iz Kine, niti bilo koje druge zemlje.

"Nadam se da uskoro neće biti problema ni sa odlaskom u Kinu. Kina je dispciplinovana i odgovorna zemlja. Verujem da će se rešiti i to pitanje“, rekao je on.

Istakao je da će nam iz Kine doći najmanje kovida, jer je Kina najdisciplinovanija.
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/bs
Dočeku aviona prisustvovali su i ministri finasija Siniša Mali i građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, direktor kompanije Vansi Srbije Fransoa Berizo, direktor Er Srbije Jirži Marek i otpravnik poslova ambasade Kine u Beogradu Tjen Išu.

Hajnan erlajns će između glavnih gradova Kine i Srbije saobraćati zasad samo subotom, zbog kovid ograničenja koja još uvek postoje u Kini.

Avion će nakon jedanaestočasovnog leta iz Kine u Beograd dolaziti ujutru oko osam časova, a za Kinu se vraćati u 15 časova istog dana.

Hajnan erlajns je počeo da saobraća od Pekinga do Beograda preko Praga u septembru 2017. godine, ali su letovi obustavljeni krajem 2018. godine.

Er Srbija je ranije saopštila da će uskoro početi da iznajmljuje drugi širokotrupni avion erbas A330 , kako bi započela nove letove ka Aziji i Severnoj Americi, uz razmatranje letova za Peking ili Šangaj.

Većina putnika koji trenutno lete između Srbije i Kine to koriste avione kompanija Katar ervejza, holandskog KLM-a i iranskog Mahan era.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: