Biz - B92.net

Grci spremni da ulože 3 mlrd. evra

Atina -- Grčke kompanije i investitori su spremni da u naredne tri godine investiraju oko tri milijarde evra u Srbiju.

Izvor: FoNet, Beta
Podeli

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić kaže da bi to omogućilo otvaranje nekoliko desetina hiljada novih radnih mesta i povećanje izvoza iz Srbije.

"Grčka je sa ulaganjima od 1,8 milijardi evra među tri najveća investitora u Srbiji, a više od 120 grčkih preduzeća posluju na srpskom tržištu u oblasti telekomunikacija, finansija, turizma, nekretnina i tekstilne industrije", istakao je on.

Đelić je naveo i da su na sastanku sa više od 120 grčkih privrednika koji je organizovao Grčko-srpski poslovni klub investitori izrazili zabrinutost oko predstojećih izbora u Srbiji i mogućnosti da se zaustavi put Srbije ka Evropskoj uniji (EU).

"To bi moglo da ima negetivne efekte na njihovo poslovanje i ukupnu poslovnu klimu", preneo je stav investitora potpredsednik srpske vlade i dodao da su investitori ukazali i na teškoće u poslovanju koje imaju u Srbiji, naročito oko dobijanja građevinskih dozvola i sporost administracije.

Simeon Comokos, predsednik Grčko-srpskog poslovnog saveta, je u Atini rekao da Srbija ima puno potencijala za investicije, podsećajući da su od 2000. godine grčke kompanije u Srbiju investirale oko 1,8 milijardi evra.

"Svi veliki projekti će se nastaviti bez obzira na političke prilike u Srbiji. Međutim, Srbija na evropskom putu i kao članica Evropske unije je svakako bolja za poslovanje grčkih kompanija i za njihovo dalje investiranje", ocenio je Comokos i dodao da Srbija ima potencijal da postane članica EU u narednih nekoliko godina.

Comokos je najavio da će najveći deo grčkih investicija u naredne dve godine biti u oblastima energetike, hemijske industrije, nekretnina i turizma.

Grčka zauzima jedno od vodećih mesta na srpkom tržištu. Tokom prošle godine je grčka firma Lamda za 50 miliona evra kupila beogradski Beko, dok je Marfin Investments Grupa sa 60 odsto učestvovala u kupovini Robnih kuća Beograd, koje su plaćene 360 miliona evra. Ove godine grčka kompanija Lampsa je kupila hotel Ekscelzior za 7,3 miliona evra i dala ponudu za kupovinu hotela Kontinental u Beogradu.

Najviše grčkih ulaganja bilo je u oblasti bankarstva - Nacionalna banke Grčke, Alfa banka, EFG Eurobanka i Pireus banka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.