Gradnja nuklearnog centra u Srbiji do kraja ove godine VIDEO

Najavljena je gradnja srpskog nuklearnog centra u saradnji sa Rusijom. Reč je centru sa najsavremenijom tehnologijom.

Srbija

Izvor: B92, TV Prva

Ponedeljak, 24.01.2022.

08:49

Gradnja nuklearnog centra u Srbiji do kraja ove godine VIDEO
Foto: Printskrin, TV Prva

Šta će to konkretno značiti za Srbiju? Da li treba da strahujemo od nuklearnog centra?

"Ovaj centar koristiće se, pre svega, za medicinu i industriju. Broj onkoloških bolesti je povećan enormno, želja je da Srbija uhvati korak sa zemljama u razvoju. Centar će se koristiti za dijagnostiku i proizvodnju farmaceutika, za proizvodnju poluprovodnika kojih danas nema na svetskom tržištu - pre sveg silicijuma, ali i za dijagnostiku velikih motora - avionskih, železničkih...", kazao je za Televiziju Prva ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Naveo je da Rusija ima osam takvih centara, a u Evropi ih ima 14.

"Ali svi oni su stari, preko 40-50 goidna, a ovo će biti najsavremeniji centar. On je na nivou školskog reaktora, on je istraživački, a ne energetski reaktor, to ima svaki ozbiljniji univerzitet u svetu", naglasio je ministar.

Na pitanje da li sve to znači izvesnu pripremu terena za potencijalnu izgradnju nuklearne elektrane u Srbiji, o čemu se proteklih nedelja sve češće govori, Popović ističe da su to potpuno nepovezane stvari.

"Srbiji je potrebna nuklearna elektrana"

"Ja mislim da Srbija treba da ima nuklearnu elektranu, jer je to način dolaska do najčistije i najjeftinije energije. Ali to ne bi moglo da se desi pre 15-20 godina, kada bi se postigao konsenzus", kazao je.

Gradnja pomenutog centra trajaće, prema njegovim rečima, četiri do pet godina, a trebalo bi da počne do kraja ove godine.

"Sada smo u fazi stvaranja zajedničke kompanije, a radi se studija izvodljivosti koja će pokazati tačne brojeve koliko će sve to koštati", zaključio je Popović.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

21 h

Podeli: