Biz - B92.net

Gradnja metroa u Beogradu počinje do kraja iduće godine: Evo kako idu pripreme

Beograd -- Kamen temeljac beogradskog metroa planiran je za kraj 2021. godine.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Tehnička dokumentacija za opremanje lokacije Makiško polje
Foto: Tehnička dokumentacija za opremanje lokacije Makiško polje

Kako je tada najavljeno, ovaj posao počeće gradnjom metro-depoa u Makišu koji bi trebalo da se nalazi između Ranžirne stanice Makiš i Savske magistrale.

Grad Beograd i Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju raspisali su javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije za opremanje lokacije Makiško polje.

Podsećamo, Vlade Srbije i Francuske potpisale su u Beogradu 12. maja Sporazum o donaciji u vezi sa realizacijom i finansiranjem projekta beogradskog metroa.

Kako je navedeno, tehničku dokumentaciju za opremanje predmetne lokacije čine:Projekat hidrotehničkih instalacija – atmosferski kolektori 3 i 4, Projekat hidrotehničkih instalacija – deonice privremenih priključaka za odvođenje atmosferskih voda iz kolektora 3 i 4 do najbližeg prirodnog vodotoka (recipijenta), kaoi Projekat nasipanja platoa za depo Metroa do kote 74,00 mnm.

Ukupan rok za izradu tehničke dokumentacije iznosi 270 dana, a rok za dostavljanje ponuda je 17. septembar 2020.

Podsećamo, prošle godine, francuska kompanija Ežis, prema ugovoru sa Gradom Beogradom, završila je generalni projekat i prethodnu studiju opravdanosti za metro-linije 1 i 2 u Beogradu i sada nastavljaju posao, istakao je u maju zamenik gradonačelnika Goran Vesić i dodao da su ovim projektom usvojene trase linije 1 koja će povezati Železnik i Mirijevo, dužine 21,3 kilometra, sa 23 stanice, i linije 2, koja će povezati Železničku stanicu Zemun i Mirijevo, dužine 19,2 kilometra, sa 20 stanica.

Projektom su predviđene sledeće stanice na liniji 1: Železnik, Ranžirna, Makiš, Žarkovo i Bele vode, Trgovačka, Požeška, Pijaca Banovo brdo, Most na Adi, Sajam, Gazela, Palata pravde, Savski trg, Trg republike, Francuska, Luka Beograd, Dunav stanica, Pančevački most, Železnička stanica Karaburma, Diljska, Višnjička, Mirijevski bulevar, Gimnazija i Mirijevo.

Stanice na liniji 2 predviđene projektom su: Mirijevo, Ustanička, Mite Ružića, Cvetkova pijaca, Vojislava Ilića, Šumatovačka, Južni bulevar, Makenzijeva, Manjež, Savski trg, Sava centar, Arena, Merkator, Opština Novi Beograd, Aleksandra Dubčeka, Senjski trg, Stadion Zemun, Filipa Višnjića, Novi novosadski put, Železnička stanica Zemun.

Kako je tada naveo Vesić, Beograd metro čeka još od 1971. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.