Biz - B92.net

Gde je nestao Izveštaj o budžetu?

Beograd -- Država je 2008. potrošila 9 milijardi dinara više nego što je dozvoljeno Zakonom o budžetu, ali je podatak nestao sa sajta Ministarstva finansija pre 10 dana.

Izvor: B92
Podeli

Ukoliko na sajtu Ministarstva pokušate da uđete u sekciju na kojoj je do skoro stajao Izveštaj o izvršenju budžeta za 2008. godinu, pojaviće se natpis "GREŠKA - stranica koju ste tražili ne postoji ili nije aktivna”.

Ko je uspeo da pogleda ovaj dokument pre nego što je skinut sa sajta, mogao je da pročita da je budžet premašen za devet milijardi dinara što predstavlja krivično delo.

Ni posle dve nedelje našeg upornog traženja, iz Ministarstva finansija nisu želeli da daju izjave za B92 o nestanku računa sa internet prezentacije. Rečeno nam je samo da je u toku rekonstruikcija sajta, da se traga za novim estetskim rešenjima i da će stranica uskoro biti ponovo aktivna iako se radi samo o jednom delu sajta dok su svi ostali u funkciji.

Ekonomisti smatraju da je država zamislila lepe, ali nerealne brojeve, i da sklanjanje dokumenta sa sajta pokazuje da sada pokušava da nađe način da se iz toga izvuče.

Vlada Srbije je prvobitno planirala da deficit budžeta za 2008. bude 40,9 milijardi, on je rebalansom budžeta u oktobru prošle godine povećan na 45,8, da bi godina bila završena sa deficitom od čak 54,7 milijardi dinara.

Budžet je premašen zbog veće tekuće potrošnje, plata zaposlenih u javnom sektoru, penzija i socijalnih davanja. Inače, ne samo da je sa sajta nestao Izveštaj o izvršenju budžeta za 2008. godinu već Ministarstvo finanasija još nije objavilo izveštaj o trošenju budžetskih para za januar ove godine, iako je do sada to radilo do 5. u mesecu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.