Biz - B92.net

Foreks: Nude profit i od 7.000%

Beograd -- Narodna banka Srbije upozorila je građane da je u Srbiji protivzakonito i kažnjivo trgovanje devizama na foreks tržištu, koje reklamiraju razne firme.

Izvor: Danas
Podeli

Oni se naime, predstavljaju kao brokeri ovlašćeni za takve poslove.

U inostranstvu je trgovanje devizama i akcijama moguće, tako što u svakom trenutku jedni učesnici na tržištu kupuju, a drugi prodaju određene količine valuta.

Kako za Danas objašnjavaju u jednoj od agencija koja je do pre par godina nudila FX trgovinu, a danas „samo edukaciju u oblasti foreksa“, ali koja svoje posetioce i dalje upućuje na otvaranje probnog računa za trgovinu (bez ulaganja pravog novca) na sajtu jednog od velikih ruskih brokera, zakon je vrlo jasan i zaista zabranjuje ovakav vid trgovanja.

Trgovina na foreks tržištu obavlja se u cilju ostvarenja profita, tako što recimo trgovac koji smatra da će evro porasti u odnosu na dolar, kupuje evre da bi ih zatim prodao, a ako smatra da će evro pasti prodaje evre da bi ih zatim kupio kada padne. Na taj način, moguće je zaraditi, ali i izgubiti novac, bez obzira na smer u kojem se kreće valuta, a upravo zbog toga što je za trgovinu valutama potrebno iscrpno znanje i iskustvo, NBS ne dozvoljava da se ovim poslom bave građani. Ipak, mnoge firme ovu zabranu ne poštuju.

“Marketinške poruke na nekim od sajtova su stvarno neprofesionalne i neprihvatljive. Mi smo zbog Zakona o deviznom poslovanju prestali da nudimo FX platformu i ceo sadržaj sajta smo morali da menjamo, kažu u ovoj agenciji.

Kako dodaju, najveći igrači na srpskom tržištu firme koje se reklamiraju pod nazivima FX lider, Tele trejd i Admiral market. Od njih, samo Admiral market zapravo predstavlja FX brokera sa licencom u nekoj od zemalja Evropske unije, u ovom slučaju u Estoniji.

Direktor Admiral marketa Saša Ignjatović, kaže da je u Srbiji njegova firma registrovana samo kao konsultantska kuća, pošto se ne izdaje licenca za foreks brokere, a da se sva sredstva klijenata upućuju na račun kod matične kuće u Estoniji.

“Zakonom usvojenim u decembru građanima je dozvoljeno trgovanje finansijskim derivatima”, tvrdi Ignjatović, mada kaže da pitanje foreksa nije precizno regulisano. Prema njegovim rečima, moguće je da su se neki učesnici na tržištu zaista ponašali onako kako to tvrdi NBS, „ali to kvari ugled svima“.

“Najviše bih voleo kada bi NBS propisala uslove za dobijanje brokerske licence i cenu za tu licencu, što bi onda eliminisalo sve koji pokušavaju da love u mutnom”, kaže Ignjatović.

Od ostalih firmi u FX lideru su nam pošto smo im objasnili zašto ih zovemo, obećali da će nam se javiti, ali se to nije dogodilo, piše Danas.

FX Lider tvrdi da radi zakonito

FX Lider saopštio je da „pozdravlja obaveštenje Narodne banke Srbije“ i zaključio da „nakon liberalizacije tržišta finansijskih usluga u Republici Srbiji usvajanjem Odluke o obavljanju poslova sa finansijskim derivatima konačno je započet postupak uređivanja odnosa na tržištu radi zaštite interesa investitora“. FX Lider tvrdi da se preko njegove platforme „može trgovati finansijskim derivatima na međunarodnom tržištu kapitala“ jer ispunjava sve uslove koje je propisala NBS. „Sve uplate se vrše preko poslovnih banaka uz obezbeđivanje dokumentacije koja je propisana Zakonom o sprečavanju pranja novca i propisima o deviznom poslovanju“ navodi se u saopštenju FX Lidera.

To je možda i zato što FX lider na svom sajtu foreks ulaganje reklamira kao mogućnost da za dva meseca od 100 evra napravite 7.000 evra. To je, navodno pošlo za rukom izvesnom Ivanu Mitroviću, po svemu sudeći potpuno izmišljenoj ličnosti, koji se prvo predstavlja kao rukovodilac logistike, a zatim kao radnik. Tom brzinom „Mitrović“ je za još dva meseca mogao da zaradi čak 490.000 evra, ali prema njegovoj „izjavi“ i dalje radi u firmi s početka priče, a foreks mu je dodatni posao.

Inače, FX lider je firma koja pod tim imenom nije registrovana u Agenciji za privredne registre pa je pitanje da li i postoji, i koja u ugovoru, koji je dostupan samo na gramatički netačnom engleskom, priznaje da predstavlja samo „marketinški entitet za usluge trgovačkih platformi za trgovce sa prostora bivše SFRJ“.

Samo trgovanje se navodno obavlja preko firme Lider kapital ltd, „trećeg lica koje nije vezano FX lider i ... FX lider neće imati nikakvu odgovornost prema vama ili bilo kojoj trećoj strani“. Na drugom delu sajta se navodi da je FX Lider deo izvesne Lider grupe, koja je „integralni deo Lider kapitala“ iz Ženeve, što deluje u suprotnosti sa prethodnim odeljkom iz ugovora.

Na trećem delu sajta se navodi kako je FX lider ogranak „zvanične osiguravajuće i finansijske kuće“ (ima li nezvaničnih) koja posluje sa više od 17 milijardi dolara (ali se ne navodi koja je to kuća). Na kraju firma čak i priznaje da se zbog Zakona o deviznom poslovanju „preko multilateralne trgovačke platforme ne mogu vršiti poslovi kupovine i prodaje deviza“.

U firmi Tele trejd su nam rekli da je direktor na sastanku i da ne može da se javi. Na imejl koji smo im poslali nisu odgovorili. Prema podacima iz APR-a vlasnik konsultantske kuće Tele trejd je Igor Filipović, rođen 1982. godine. Inače, Tele trejd preko koga se obavlja trgovanje, registrovan je u Hong Kongu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.