Fijat nam leči krvnu sliku privrede

Srpska industrija se nalazi u recesiji, koja bi se možda mogla ublažiti pokretanjem proizvodnje automobila Fijata u Kragujevcu, kaže Saša Ðogović.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 09.06.2012.

12:51

Default images

Saradnik beogradskog Instituta za istraživanje tržišta (IZIT) navodi da su krajem aprila ove godine registrovana su negativna kretanja u srpskoj privredi, na šta ukazuju fizički obim proizvodnje, ukupne porudžbine, izvoz, spoljnotrgovinski saldo, turistički promet, spoljni dug, ukupne devizne rezerve i potrošačke cene.

Ta loša "krvna slika" privrede će biti dodatno pogoršana zbog pada kupovne moći stanovništva, jer će biti smanjena tražnja, što će usloviti manju uposlenost proizvodnih kapaciteta u narednom periodu, rekao je on.

Prema Ðogoviću, redukovano poslovanje smederevske železare, te slabija uposlenost kapaciteta Petrohemije doveli su i do oštrog pada proizvodnje osnovnih metala, odnosno hemikalija.

"Prva četiri meseca ove godine, u odnosu na isti period lane, proizvodnja osnovnih metala smanjena je za 37,7 odsto, dok je proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda smanjena za 20,8 odsto", naglasio je ovaj ekonomski analitičar.

Ðogović je predočio i da srpska privreda ne stoji dobro kada je reč o spoljnoj trgovini.

Izvoz je sa dostignutih 3,4 milijarde dolara u prva četiri meseca ove godine, manji za 8,6 odsto u odnosu na isti period 2011, dok je uvoz znatno blaže opao, odnosno za oko 1,9 procenata.

“Na bazi takve dinamike imamo i rast spoljno-trgovinskog deficita koji je dostigao 2,8 milijarde dolara, što je povećanje od 7,8 odsto u odnosu na isti period 2011", zaključio je Ðogović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: