Biz - B92.net

Fakultet, pa nazad na selo: Boris uzgaja rasu koja daje najkvalitetnije meso u svetu VIDEO

Ako ste ovih dana pojeli ukusan biftek, verovatno niste znali da je u pitanju meso škotske rase goveda, koja se uzgajaju tek na nekoliko farmi u Srbiji.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin, TV Prva
Foto: Printskrin, TV Prva

U pitanju je Aberdin Angus rasa. Međutim, ovo nije priča samo o njoj, već i o mladom poljoprivredniku koji se nakon fakulteta vratio porodičnoj poljoprivredi.

Boris Babičković iz Subotice ima 27 godina i nikada nije odustao od porodičnog posla. Po završetku Poljoprivrednog fakulteta vratio se na porodično gazdinstvo, nadomak rodnog grada.

"Moj deda je počeo da se bavi poljoprivredom i to se prebacivalo s kolena na koleno. Od malih nogu sam ovde na selu, zasviđalo mi se, završio sam i srednju poljoprivrednu školu, potom Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu i vratio sam se nazad. Meni se sviđa, volim ovo", kaže Boris za Televiziju Prva.

Ovaj momak se usudio da se upusti u još novu granu stočarstva - uzgoj Aberdin Angus goveda.

Milan ispunio očev amanet: Ponude stizale sa svih strana, ali prodaja za njega nije opcija

"Uzgajaju se na ispaši - pogodne su livade, pogodna su mesta u Banatu gde ima puno livada sa pašom, samo im je trava dovoljna - ništa više. Jako su otporne na bolesti, niske i visoke temperature. Ne muzu se, imaju mleka samo za svoju telad", pojašnjava Babičković.

Priznaje da je ovim potezom rizikovao, ali kaže da se vodio mišlju "Ko rizikuje - taj profitira".

Kvalitet mesa ove rase u odnosu na druge ogleda se u količinama intramuskularne masti koja poboljšava ukus, daje mekoću i zadržava vlagu u mesu dok se kuva i peče.

"Jedan tele, odnosno bik, se tovi do 500-600 kilograma, a meso se koristi, kao što znate, za burgere, biftek... To je najkvalitetnije meso u svetu", navodi sagovornik Prve.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.