Evo šta stoji iza kampanje protiv Telekoma: Konkurencija u dugovima do guše

Poslovanje Junajted grupe po svim parametrima je u debelom minusu, dok Telekom Srbija obara rekord od milijardu evra prihoda, pišu mediji.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 03.07.2022.

12:56

Evo šta stoji iza kampanje protiv Telekoma: Konkurencija u dugovima do guše
Foto: Shutterstock/Andrej Privizer

Junajted grupa, kompanija u vlasništvu Dragana Šolaka, u poslednjih tri meseca je povećala svoju zaduženost za 1,1 milijardu evra i sada je ukupno dužna 4,75 milijarde evra, prenosi Objektiv. Ovo se navodi u izveštaju o poslovanju Junajted grupe za prvi kvartal tekuće godine.

Kako se navodi, Šolak je ovih dana pokrenuo novu kampanju protiv svog najvećeg poslovnog konkurenta u Srbiji, srpskog Telekoma. U tekstu se tvrdi da se falsifikuju i paušalno tumače javno dostupni poslovni podaci konkurenta, koji je pritom iako u većinskom vlasništvu države akcionarsko društvo i ni dinar ne prima iz budžeta, već se finansira isključivo iz svojih prihoda, koji su nikada veći. Naime, Telekom će ove godine, kada obeležava 25 godina postojanja, prvi put u Srbiji imati prihod od 1,5 milijardi evra, a na svim tržištima gde posluje, navodi se.

Telekom je prošle godine imao profit od 13,1 milijardi dinara, ako ovo uporedimo sa 2019. kada je on iznosio 3,5 milijardi, jasno je da je povećanje profita za skoro 10 milijardi dinara i više nego odličan rezultat. Telekom će u ovoj godini svojim akcionarima isplatiti više od 6,7 milijardi dinara na osnovu dividendi, gde će veći deo tog novca pripasti državi Srbiji.

Na osnovu izveštaja o poslovanju u prva tri meseca 2022, sa poređenjima sa prethodnim godinama, ukupan dug Junajted grupe sada je astronomskih 4,75 milijardi evra, što je za 1,1 milijardu više nego prošle godine, a za 1,7 milijardu više nego pretprošle. U isto vreme, ukupan kapital Junajted grupe je za samo jedan kvartal smanjen za 48,3 miliona evra. Neto rezultat poslovanja ove korporacije je minus 50,6 miliona evra i za 40,5 miliona lošiji nego prošle godine, navodi se u tekstu.

Takođe, Šolakova kompanija u Grčkoj ove godine ima za tri miliona evra manje prihode nego prošle, a zaustavljen je rast kompanije u Sloveniji. Na sve to, kamate na osnovu dugovanja Junajted grupe skočile su dvostruko i iznose 63 miliona evra samo za prvi kvartal ove godine, dodaje se.

Telekom beleži značajan rast svih ključnih pokazatelja

Telekom Srbija je 2021. prvi put u istoriji postao najveći operator po broju korisnika u sva četiri segmenta poslovanja – fiksna i mobilna telefonija, internet i multimedija, izjavio je nedavno generalni direktor ove kompanije Vladimir Lučić.

U poslednje četiri godine, kada je počeo novi investicioni ciklus Telekoma, broj korisnika interneta povećan je za 47 odsto, a udeo kompanije na tržištu interneta
dostigao je 55 odsto. Paralelno, broj korisnika televizije povećan je 2,5 puta, dok je u multimediji veći za 146 odsto. Telekom ujedno beleži značajan rast svih ključnih finansijskih pokazatelja, na primer u poslednje tri godine operativna dobit uvećana je za 82 odsto, a neto dobit za čak četiri puta.

"Još važnije, trend rasta se ubrzava i razlika u odnosu na konkurenciju postaje sve veća u našu korist", istakao je Lučić.

Dug ispod evropskog proseka

Iako je Telekom Srbija investirao više od 1,2 milijarde evra, kompanija nema nikakav problem sa servisiranjem obaveza i primedbe nekih kritičara nemaju realno uporište.

"Prezaduženima se smatraju kompanije kod kojih je odnos neto duga i dobiti pre poreza, kamata i amortizacije (EBITDA) veći od 5, a kod Telekoma je taj pokazatelj manji od 3,5, daleko od “opasne zone”, dok je kod Junajted grupe čak 5,3. Takođe, Telekom je bolji od proseka za 15 velikih kompanija iz Evrope i SAD koje se bave
istom delatnošću. To znači da imamo još prostora za investicije, a da se ne ugrozi zaduženos"“, objasnio je prvi čovek Telekoma Vladimir Lučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: