EU: Srbija akcizama prekršila SSP

Evropska komisija će zauzeti zvaničan stav da je Srbija dvostrukim akcizama na naftne derivate prekršila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 21.01.2011.

00:10

Default images

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić kaže da će Srbija morati da menja zakon i da izjednači položaj domaćih i inostranih proizvođača naftnih derivata.

"Neformalna informacija koju sam dobio je da će Evropska komisija zauzeti zvaničan stav da je promenom Zakona o akcizama prekršen SSP ", rekao je on.

Izmene Zakona o akcizama će, međutim, biti usvojene tek po dobijanju zvaničnog stava Evropske komisije, kaže Đelić i dodaje da će zakon biti brzo promenjen, ukoliko se ispostavi da njegova forma predstavlja povredu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. ''Važno je da on bude promenjen najkasnije do 22. marta kada se u Briselu organizuje godišnji komitet za razmatranje primene tog sporazume'', rekao je Đelić i istakao da nije u interesu Srbije da se tada konstatuje kršenje ŠP.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da eksperti u Briselu razmatraju usklađenost akciza na naftne derivate u Srbiji sa odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i da će odgovor uskoro stići u Beograd.

"Mi smo primili pismo u ponedeljak, dodatna objašnjenja u sredu i sav taj materijal moraju da pogledaju naši eksperti u Briselu", rekao je Dežer.

On je dodao da je potrebno videti usklađenost akciza sa Prelaznim sporazumom i ograničavajući efekat na trgovinske odnose i ocenio da bi trebalo razmotriti i njihov uticaj na zaštitu životne sredine.

"Bizarno je da proizvodi koji nisu prijateljski prema životnoj sredini budu jeftiniji i to je ugao koji mora da se razmotri", rekao je Dežer.

Prema njegovim rečima, iz cele ove situacije može da se nauči neka lekcija i da se pre određenih promena bolje proceni situacija, pa čak i obave konsultacije sa ljudima iz EU.

Podsetimo, ministarka finansija Diana Dragutinović zatražila je pre par dana od Evropske komisije zvaničan stav o odluci srpske vlade da akcize na gorivo evrokvaliteta budu veće nego na manje kvalitetno gorivo koje proizvodi NIS. Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović kaže za B92 da očekuje da Vlada predloži promene Zakona o akcizama kako bi bio usklađen sa evropskim standardima.

Premijer Mirko Cvetković je prekjuče rekao da će se po hitnom postupku izvršiti izmene zakona o akcizama, ako od Evropske komisije stigne odgovor da akcize za gorivo u Srbiji nisu u skladu s evropskim direktivama. Podsetimo, tokom izmena poreskih zakona, izglasavanjem amandmana koje je predložila Socijalistička partija Srbije, akciza na gorivo iz uvoza povećana je više nego na gorivo koje proizvodi Naftna industrija Srbije, a izmene su stupile na snagu 1. januara.

Akciza na litar evropremijum goriva povećana je za 4,8 dinara za litar, na evrodizel za 6,6 dinara, a na bezolovni benzin BMB 95 za 30 para.

Akciza na motorne benzine sada iznosi 45 dinara po litru, dok akciza na evro bezolovne motorne benzine (BMB) 98 i evro premijum BMB 95 iznosi 49,5 dinara po litru. Akciza na dizel goriva je 35 dinara po litru, a na evro dizel 37 dinara po litru.

Sokolović: Moguće da Rusi dignu ruke od NIS-a

Inače, profesor Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu Slobodan Sokolović kaže da bi ukoliko bude ukinuta razlika u akcizama po kvalitetu goriva mogao bi da bude raskinut kupoprodajni ugovor Naftne industrije Srbije (NIS) sa Gaspromnjeftom.

Sokolović je istakao da bi drugi scenario mogao biti da Gaspromnjeft zatraži izmenu kuporodajnog ugovora, da odustane od investicionih obaveza i da se ponaša kao trgovac koji ima najbolju logistiku u Srbije, a da rafinerije postanu skladišta.

Treća mogućnost mogla bi biti zatvaranje rafinerija u Novom Sadu i Pančevu do završetka investicionog ciklusa u pančevačkoj rafineriji, primetio je Sokolović, koji je 17 godina šef katedre za naftno-petrohemijske tehnologije na Novosadskom univerzitetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: