Biz - B92.net

EPS širi kapacitete za OIE: Počinje gradnja vetrolektrane u Kostolcu

Izgradnja prve vetroelektrane "Elektroprivrede Srbije" počela je uvodnim sastankom sa predstavnicima kompanije "Simens Gamesa".

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: EPS
Foto: EPS

Ta kompanija će isporučiti i postaviti vetrogeneratore snage 73 megavata u Kostolcu, saopšteno je iz EPS-a.

"Nadam se da ćemo vetropark u Kostolcu pustiti u rad najkasnije za 26 meseci. EPS će sa partnerima uraditi sve da se taj rok skrati koliko god je moguće, ali ne na štetu kvaliteta radova, nego da, na obostrano zadovolјstvo, što pre imamo na mreži vetropark u vlasništvu EPS-a. Verujem u ovo što radimo i to je osnova za uspeh projekta", rekao je Miroslav Tomašević, v. d. direktora JP EPS na uvodnom sastanku.

Tomašević je istakao da je EPS stabilan i da će kao i do sada nastaviti da bude okosnica razvoja ekonomije i industrije Srbije.

Prva EPS-ova vetroelektrana sa 20 generatora ukupne snage 73 megavata prostiraće se lokacijama Drmno, Petka, Ćirikovac i Klenovnik, na prostoru zatvorenih površinskih kopova i odlagališta ogranka "TE-KO Kostolac". Ukupna vrednost projekta iznosiće oko 114 miliona evra, od kojih se 80 miliona evra finansira iz kredita Nemačke razvojne banke KfW.

Stjepan Čerkez, predsednik uprave "Simens Gamesa RE" zahvalio je na poverenju i prilici da realizuju EPS-ov projekat.

"Veoma ozbilјno smo shvatili zadatak i u ekipu smo uklјučili stručnjake koji su već radili na projektima slične kompleksnosti. Ozbilјno smo shvatili pitanje rokova i krećemo sa realizacijom", rekao je Čerkez.

Prema ranijim procenama, vetropark u Kostolcu proizvodiće oko 115 miliona kilovat-časova električne energije godišnje, što je dovolјno za snabdevanje oko 30.000 domaćinstava.

Stručni nadzor nad projektom poveren je konzorcijumu koji predvodi "New Energy Solutions", a direktor te firme Miloš Colić istakao je da su do sada uspešno radili na realizaciji projekata gradnje 80 odsto od ukupno 400 megavata vetroparkova u Srbiji. Uvodnom sastanku su prisustvovali i predstavnici kompanije SGS, zadužene za kontrolu kvaliteta i veliki broj stručnjaka uklјučenih u realizaciju projekta.

Predstavnici stručnih timova EPS i "Simens Gamesa" obišli su i lokacije za buduće vetrogeneratore i na taj način je počela operativna faza projekta. Predviđeno je da na lokaciji Drmno bude sedam stubova sa vetrogeneratorima, na lokaciji Petka tri, na lokaciji Ćirikovac četiri i na lokaciji Klenovnik šest stubova.

Projekat vetropark Kostolac realizuje se u skladu sa strateškim cilјevima u oblasti obnovlјivih izvora energije koji su utvrđeni Strategijom razvoja energetike Republike Srbije do 2025. godine sa projekcijama do 2030. godine, a koji se pre svega odnose na povećanje udela energije iz obnovlјivih izvora energije u bruto finalnoj potrošnji. Vlada Republike Srbije je EPS-ov vetropark proglasila projektom od nacionalnog značaja.

EPS je decenijama posvećen ulaganjima u "zelenu" energiju i električna energija iz obnovlјivih izvora energije čini oko 30 odsto ukupne proizvodnje. U proseku EPS-ove hidroelektrane ukupne snage 3.015 MW proizvedu oko 10,6 milijardi kilovat-časova "zelene" energije godišnje. U sastavu EPS je 15 hidroelektrana sa 49 hidroagregata, 1 reverzibilna hidroelektrana sa 2 agregata, 1 pumpno postrojenje sa 2 pumpe i 16 malih hidroelektrana. EPS analizira potencijalne lokacije i za buduće vetroparkove na svom zemljištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.