Ekspoze: Realnost ili puste želje?

Ekspoze mandatara za sastav nove Vlade Ivice Dačića privrednici i ekonomisti ocenjuju pozitivno, ali naglašavaju da treba sačekati da se vidi da li je realan.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 27.07.2012.

09:21

Default images

Počasni predsednik kompanije "Tarket Sintelon" Nikola Pavičić ocenio je da je ekspoze Ivica Dačića "apsolutno ono što nam u ovom momentu treba", jer su u prvi plan stavljene ekonomija i proizvodnja, ali da bi bio kompletan da je objašnjen značaj izvoza za budućnost Srbije.

Pavičić je istakao da mu je kao privredniku prijatno da čuje mišljenje Dačića da "sve ovo drugo što u Srbiji treba rešiti zavisi od toga šta ćemo uraditi sa ekonomijom".

"Mislim da je sigurno da je ova vlada motivisana da sprovede u život ono što govori. Da li će to uspeti, videćemo", zaključio je Pavičić.

Predsednik kompanije "Metalac" Dragoljub Vukadinović izjavio je da "nema primedbi na ekspoze mandatara", ali samo treba videti da li je to što je rečeno realno i da li za najavljene reforme postoji kapacitet.

"Nemam razloga ni da budem podozriv da toga neće biti, jer uz dobru volju i odgovoran rad vlade u naredne četiri godine može se mnogo toga uraditi. Želim da verujem da ova vlada neće davati prazna obećanja, nego će raditi ono što je najavila, kako je to mandatar i rekao u svom završnom komentaru", rekao je sinoć Tanjugu Vukadinović.
Ima li on realan plan za oporavak Srbije (Foto: Beta)
On je predočio da je privredna sitacija u Srbiji loša i da će biti potrebno uložiti dosta napora da se smanji potrošnja, da se održi socijalna politika, podstakne privredni razvoj...Vukadinović je podržao najavu formiranja Nacionalnog saveta za ekonomski oporavak, ističući da će Dačiću, kao politikologu, biti potrebne određene sugestije.

"To apsolutno pozdravljam. Premijeru će verovatno trebati jedno telo koje će davati određene sugestije što se tiče ekonomske politike, šta je najbolje moguće za Srbiju u datim okolnostima. To telo svakako ne bi trebalo da bude preglomazno", naveo je Vukadinović.

Predsednik kompanije "Galeb Grup" Radoslav Veselinović izjavio je da su ohrabrujuće najave o budućoj ekonomskoj politici nove vlade i izrazio očekivanje da će zahvaljujući najavljenim merama na jesen biti zaustavljen pad privrednih aktivnosti u Srbiji.

"Ovo što se moglo čuti u ekspozeu premijera, govori o tome da su oni svesni da je privreda u teškoj situaciji i da treba učiniti sve da se privreda oporavi i dobro je što se planira da se učine maksimalni napori da se ide na oporavak privrede", rekao je sinoć Veselinović.

Prema njegovoj oceni, za smanjenje nezaposlenosti potrebne su neke strateške investicije jer je u nekoliko poslednjih godina ekonomska kriza je imala negativni uticaj na veliki deo domaće privrede, pogotovo onog dela koji je orijentisan za proizvodnju namenjenu izvozu, a sada je u teškoj situaciji.

"Sačekaćemo prvih 100 dana pa ćemo videti u kom pravcu će se ići. Biće teško, ali se samo radom može uspeti", ocenio je Veselinović.

Ekonomisti oprezni

I ekonomski analitičari su oprezni u ocenama programa nove vlade. Ekonomista Miroslav Zdravković rekao je da u ekspozeu mandatara za sastav nove vlade Ivice Dačića ima dobrih mera, ali da će se stvarne namere vlade videti kada za nekoliko sedmica bude predložen rebalans budžeta za ovu godinu.

"Na osnovu toga šta je danas rečeno ništa se konkretno ne vidi kroz brojke. To što se neće prodavati prirodni monopoli u nacionalnom vlasništvu, to je dobro. To što se neće zamrzavati plate i penzije, to je relativno dobro, samo treba videti da li je to doslovno, ili će povećanja biti odložena dok se ne izbalansira budžet", istakao je sinoć Zdravković.
10 sati je trajala rasprava o ekspozeu madnatara Daèiæa (Foto:Tanjug)
On je naveo da treba videti kojim sredstvima će se finansirati deficit budžeta, odnosno da li će se finansirati zajmovima, koji su najavljivani od Kine ili Rusije i da li će se ići u aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom. Prema rečima Zdravkovića, ako se bude išlo na aranžman sa MMF-om, to će biti u suprotnosti sa najavama da se neće prodavati javna preduzeća, niti zamrzavati plate i penzije, jer će to ta međunarodna finansijska institucija tražiti, tako da treba videti šta će od toga biti realno.

Zdrvaković je za B92 rekao da će prvi ekonomski potez nove vlade biti usvajanje rebalanska budžeta a to može da se očekuje za tri najkasnije četiri nedelje.

Rebalans je neophodan kako bi se uslovojila nova realnost u vezi sa novim ministarstvima i mogućnostima da se do kraja godine isfinansira deficit sa izvorima prihoda koji za to stoje na raspolaganju. Znači, prvo usvajanje rebalansa budžeta, pa će tek tada biti smisleno komentarisati, jer sve što se sada govori više su najave nego nešto što ima realnih efekata po ekonomiju Srbije”, kaže Zdravković.

Ekonomista Instituta za evropske studije Goran Nikolić izjavio je da ohrabruje najava mandatara Ivice Dačića da će se formirati Nacionalni savet za ekonomski oporavak, kao i to da će prioritet nove vlade biti podizanje ekonomskih potencijala zemlje.

"To je makar pokušaj koji bi mogao da znači novo promišljanje o reindustrijalizaciji, koja je ključ ekonomskog uspeha zemlje. Dobra je i najava nastavka pregovora s Međunarodnim monetarnim fondom", rekao je Nikolić.

On je naveo i da se može zaključiti da "zamrzavanja plata i penzija neće biti, ali se implicitno nagoveštava da bi njihov rast mogao biti sporiji od inflacije".

Pomoćnik glavnog urednika magazina NIN Milan Ćulibrk izjavio je da je dobra vest da će nova vlada nastaviti saradnju s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), da neće zamrzavati plate i penzije i da će sprovesti reformu javnih preduzeća.

Ćulibrk je posebno istakao Dačićevo zalaganje za nastavak aranžmana s MMF-om, "jer je očito premijer shvatio da jednostavno nema drugog načina za finansiranje budžetskog deficita".

"Uslov da se dobije kredit od Svetske banke, da se dobije makrofinansijska podrška od EU, od bilo koje druge međunarodne finansijske institucije, jeste svakako aranžman s MMF-om, tako da je Dačić reterirao u odnosu na predizbornu kampanju, kada je govorio da nama MMF nije potreban i to je dobra vest", ocenio je Chulibrk.

Prema njegovoj oceni, druga dobra vest jeste da je Dačić najavio da neće biti zamrzavanja plata u javnom sektoru i penzija, ali je rekao i da će njihov rast biti primeren realnim mogućnostima budžeta.

"To upućuje na zaključak da neće biti indeksiranja plata u javnom sektoru i penzija sa rastom cena na malo i sa polovinom stope društrvenog rasta, kao što je prvobitno bilo planirano, već će plate i penzije rasti nešto sporije od cena", ukazao je Ćulibrk.

Posledica sporijeg rasta plata i penzija biće da će se stvarati uslovi da se smanji deficit budžeta, sa oko sedam odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), koliko se sada procenjuje, na prihvatljivijih 4,5 odsto BDP-a, verovatno, u ovoj godini, a narednih godina i ispod toga, objasnio je on.

Ćulibrk očekuje da će ključni problem nove vlade biti kako pronaći nekoliko milijardi evra, koliko nedostaje za otplatu spoljnog duga i za popunu budžetskog deficita u drugoj polovini 2012. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: