Biz - B92.net

EBRD: Privredni rast Srbije 3 odsto

Beograd -- Evropska banka za obnovu i razvoj procenila je da će privredni rast u Srbiji u 2011. godini iznositi tri odsto.

Izvor: Beta
Podeli

To je blago povećanje u odnosu na prethodnu, oktobarsku prognozu EBRD-a da će privredni rast biti 2,9 odsto.

EBRD je u januarskom izveštaju povećala procenu rasta za 2010. na dva odsto sa 1,6 odsto.

Srbija je jedna od zemalja jugoistočne Evrope u kojoj se sprovode mere fiskalne konsolidacije što, kako se navodi, kratkoročno usporava privredni rast, ali poboljšava izglede za budućnost.

Sve zemlje Zapadnog Balkana će, prema proceni EBRD-a, zabeležiti privredni rast. Najveći rast od 3,2 odsto imaće Makedonija, Crna Gora 3,1 odsto, Bugarska i Albanija po 2,6 odsto, Bosna i Hercegovina 2,2 odsto, a Rumunija 1,1 odsto. Privredni rast Zapadnog Balkana će sa 1,9 odsto biti sporiji nego u drugim tranzicionim regionima. U srednjoj Evropi i Baltičkim zemljama iznosiće 3,2 odsto, u istočnoj Evropi i na Kavkazu četiri odsto, u Turskoj pet odsto, Rusiji 4,6 odsto, Centralnoj Aziji 6,6 odsto. Prosečan privredni rast u svim tranzicionim zemljama iznosiće 4,2 odsto,

Kako se navodi u januarskoj prognozi, Srbija će, kao i Bosna i Hercegovina i Makedonija, imati koristi od tražnje metala na svetskom tržištu, a dodatni podsticaj za privredni rast biće program razvoja infrastrukture.

Ističe se da Bosna i Hercegovina i Srbija uspevaju da ispune programe sa Međunarodnim monetarnim fondom, dok je Makedonija dobila kredit predostrožnosti, što je novi finansijski instrument MMF-a.

Izvoz u većini zemalja Jugoistočne Evrope brzo raste, kao i industrijska proizvodnja, zahvaljujući oporavku od dubokog pada u 2009, ali i povećane svetske tražnje.

Priliv direktnih stranih investicija u većini zemalja regiona i dalje je niži nego u 2009. godini, koja po tom indikatoru nije bila dobra.

Procenjeno je da je u Srbiji direktne strane investicije u 2010. bile na nivou 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda, dok su u 2009. bile 4,4 odsto BDP. Budžetski deficit za 2010. procenjen je na 4,8 odsto, deficit tekućeg plaćanja na 9,6 odsto bruto domaćeg proizoda, a inflacija na 5,9 odsto.

Vlada Srbije je budžet za 2011. radila u skladu sa pretpostavkom da će privredni rast iznositi tri odsto, a inflacija 4,5 odsto uz moguća
odstupanja od 1,5 procentnih poena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.