Biz - B92.net

Dve ponude za BG gondolu: Izmešta se Skejt-park, rok 275 dana

Beograd -- Za izgradnju gondole od Ušća do Kalemegdana u Beogradu stigle su dve ponude, izjavio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Beobuild
Foto: Beobuild

U planu je da žičara bude opremljena sa 25 kabina. Prevoz bicikala i pristup osobama sa invaliditetom takođe će biti omogućeni. Minimalna visina donje ivice kabine biće 4,5 metara iznad prizemnih objekata i javnih saobraćajnih površina, šest metara od nivoa primarnih infrastrukturnih vodova i 12 metara od nivoa Save pri najvišem vodostaju.

Procenjena vrednost projekta je oko 1,8 milijardi dinara, saopštila je Gradska uprava.

Radojčić je naveo da će stručna komisija najkasnije u narednih dvadesetak dana doneti odluku da li ponude zadovoljavaju uslove koje propisuju Zakon o javnim nabavkama i tenderska dokumentacija i na osnovu toga utvrditi koja od pristiglih ponuda je najpovoljnija.

Izbor najpovoljnije ponude biće izvršen primenom kriterijuma "najniža ponuđena cena", dodao je Radojičić.

Kako je rekao, trasa gondole biće duga kilometar, stanica na jednoj strani će se nalaziti u blizini pristaništa i "Beton hale", a na drugoj nedaleko od Poslovnog centra "Ušće".

Rok za izradu idejnog rešenja je 15 dana od uplate avansa, a za izradu idejnog projekta sa studijom opravdanosti 20 dana od pribavljanja lokacijskih uslova od nadležnog organa.

Izrada projekta za građevinsku dozvolu mora biti završena 30 dana od dobijanja pozitivnog mišljenja Revizione komisije o izvršenoj stručnoj kontroli idejnog projekta sa studijom opravdanosti.

Rok za izradu projekta za izvođenje je 20 dana od dana izdavanja građevinske dozvole.

"Kada ovi uslovi budu ispunjeni, rok za završetak radova je 275 dana od dobijanja građevinske dozvole", dodao je Radojčić.

Skejt-park kod Ušća biće pomeren na novu lokaciju, jer je na tom mestu predviđena izgradnja stajališta za gondolu koje će biti na stubovima.

Na drugoj strani, u delu stanice "Kalemegdan", plan predviđa da prostor oko gondole obuhvati deo šetališta i zelenih površina najvećeg gradskog parka, pa bi stajalište bilo nedaleko od raskrsnice Karađorđeve ulice i Bulevara vojvode Bojovića, dodaje se u saopštenju.

Startna pozicija na Ušću bila bi postavljena na 75 metara nadmorske visine, dok bi izlazna kalemegdanska stanica bila visoka 106 metara.

"Gondola će moći da prevozi 3.000 ljudi na sat u oba smera, a vreme putovanja bi trebalo da traje oko pet minuta. Prema stručnoj proceni, uloženi novac u izgradnju gondole trebalo bi da se vrati za oko šest godina", rekao je gradonačelnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.