Biz - B92.net

Dulić: Uvozićemo struju i to skupu

Lazarevac -- Srbija bi za nekoliko godina mogla da postane zavisna od uvoza struje ukoliko se pod hitno ne prošire kopovi u Kolubari, kaže ministar Oliver Dulić.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja najavio je zbog toga odlučnu akciju države na rešavanju imovinsko-pravnih pitanja i eksproprijacije zemljišta u Kolubari, što je neophodno za proširenje kolubarskih kopova.

Učinićemo sve da u narednih nekoliko nedelja rešimo to pitanje, rekao je Dulić, istakavši da ukoliko se to ne desi postoji opasnost da Srbija zbog nedovoljne količine uglja već 2013. godine ili 2014. od izvoznika postane uvoznik struje.

To bi državu koštalo od 150 do 200 miliona evra, naglasio je Dulić i dodao da je siguran da će država preduzeti odlučne korake da bi Elektroprivreda Srbije u budućnosti obezbedila dovoljne količine uglja za proizvodnju struje.

Za troškove raseljavanja oko 1.000 domaćinstava i groblja u Vreocima potrebno je od 150 do 200 miliona evra, naveo je Ćeran i dodao da su rezerve uglja ispod tog naselja, procenjene na 500 do 600 miliona tona, što predstavlja budućnost za energetiku Srbije.

On je najavio da će u Kolubari u narednih nekoliko godina u nove projekte biti investirano oko 1,4 milijarde evra i podsetio da Kolubara svake godine mora da proizvede 30 miliona tona uglja neophodnih za proizvodnju struje u Srbiji.

Kolubaru 100 miliona evra

Direktor Kolubarskog basena Nebojša Ćeran kaže da će ove godine biti investirano oko 100 miliona evra u Kolubaru i naglasio da najveći problem trenutno predstavljaju nerešena pitanja i obezbeđenje novca za eksproprijaciju zemjišta u naselju Vreoci.

To je neophodno zbog proširenja Kolubarskih kopova.

Za rešavanje pitanja raseljavanja naselja Vreoci, koje je najveće u novijoj istoriji Srbije, potreban je opšti konsenzus i pomoć Vlade Srbije, loklane samoprave, grada Beograda i razumevanje meštana, izjavio je Ćeran.

Ćeran je najavio da se očekuje da će Kolubara u julu potpisati ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj ( EBRD ) za ekološki projekat u tom preduzeću. On je rekao da ne vidi razlog da taj kredit ne bude potpisan, s obzirom da je dokazana nužnost i ekološka opravdanost tog projekta.

U Kolubari se godišnje iskopa 30 miliona tona uglja, za potrebe proizvodnje struje u srpskim termoelektranama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.