Biz - B92.net

Dulić: Smetam jer uvodim red

Beograd -- Ministar za zaštitu životne sredine Oliver Dulić tvrdi da se protiv njega već mesecima vodi medijska kampanja, čiji je cilj njegova lična diskreditacija.

Izvor: Tanjug
Podeli

Dulić je to izjavio povodom optužbi Koalicije za nadzor javnih finansija da on ne sprovodi javne nabavke u tom ministarstvu i dodao da se mesecima nalazi pod medijskom kampanjom čiji je cilj njegova lična diskreditacija zbog uvođenja reda u sektor građevine.

"Bavim se uvođenjem reda u građevini koji podrazumeva sprečavanje korupcije, donošenje brojnih planova i akata koji će sprečiti dalji haos u tom sektoru", kazao je Dulić.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo životne sredine je 2009. godine isplaniralo javnu nabavku za sajt i sprovelo je tokom 2010. godine u skladu sa zakonom. On je naveo da svaku javnu nabavku sprovedenu u ministratsvu svako može da proveri i pozvao tužlaštvo, budžetsku inspekciju, revizora i javnost da ukoliko postoji neka nepravilnost da se to utvrdi i odgovorni kazne u skladu sa zakonom.

On je dodao da to podrazumeva i izgradnju hiljada stanova čije će cene biti realne, potom inspekcijski nadzor i sprečavanje divlje gradnje "izbijanjem stotina miliona evra iz džepova onih koji su zgrtali novac od građana naplaćujući nerealno visoke cene kvadrata".

"Zbog svega navedenog postoji potreba da se ospori onaj koji se bori protiv takvog stanja. Drago mi je da je posle par godina mog rada jedina zamerka koja može da mi se pronađe to da li je jedan sajt trebalo da košta dva miliona dinara ili nešto manje ", istakao je ministar Dulić.

On je naveo da je u Ministarstvu sprovedena istraga tokom koje je utvrđeno da su sve javne nabavke tokom prošle godine obavljene u skladu sa zakonom.

Ministar je istakao da je resorno ministarstvo nevladinim organizacijama i ostalim zainteresovanim dostavilo sva neophodna dokumenta koja su tražena u skladu sa Zakonom o dostupnosti informacija od javnog značaja, verujući da će se na taj način pokazati transparentnost u radu.

"Neko to pokušava da zloupotrebi postavljajući pitanja koja su nekorektna", kazao je Dulić.

On je ukazao da će na tom sajtu biti dostupne informacije o očišćenim divljim deponijama kao i onima koje su ponovo formirane, a koje će čistiti javno-komunalna preduzeća.

Takođe je ukazao da je čišćenje deponija ozbiljan posao koji podrazumeva koordinaciju velikog broja ljudi, a da se zbog dobre koordinacije štede stotine miliona dinara.

On je naveo da je sajt naručen za potrebe akcije "Očistimo Srbiju" preko koga bi se svakom građaninu omogućilo da ukoliko vidi divlju deponiju pošalje sliku kako bi se ta lokacija u realnom vremenu našla na mapi i da se o tome obavesti Javno- komunalno preduzeće koje bi je uklonilo. Dulić je naveo da će sajt omogućiti da svaki građanin koji hoće da učestvuje u akciji dobije lokalitet i kontakt osobu kao i sredstva koja su opredeljena za to.

On je naveo da je "očigledna namera da se svake nedelje produkuje po jedna vest koja bi trebalo da ospori njega kao čoveka pre svega".

"Želeo bi da poručim onima koji stoje iza ovoga, a to svakako nisu nevladine organizacije, da ću nastaviti da radim posao koji sam započeo i završiću ga do kraja. Uvešćemo red u Srbiju", poručio je Dulić dodavši da postoje oni kojima red ne odgovraa, a koji, kako je ocenio, koriste metode lične diskreditacije.

Prema njegovim rečima, ministarstvo ima budžet od četiri milijarde dinara, koje mora da iskoristi za promovisanje životne sredine i modernizaciju sistema uprave i da svaka javna nabavka mora da se sprovede u skladu sa zakonom.

On je pozvao Koaliciju za nadzor javnih finansija da ubuduće učestvuje u svakoj nabavci koja se bude sprovodila u Ministarvu tako što će imenovati jednog člana komisije.

Koalicija za nadzor javnih finansija pozvala je ranije nadležno tužilaštvo da pokrene krivični postupak protiv ministra životne sredine i prostornog planiranja Olivera Dulića i njegovih saradnika.

Oni su naveli da je ugovor o izradi veb portala "Očistimo Srbiju" zaključen u aprilu prošle godine i da je trebalo da bude završen za mesec dana.

"Od tada je prošlo više od osam meseci, a od 10. juna 2010. godine sajt nije ažuriran, pa je jasno da je sajt, čija je izrada koštala 2,5 miliona dinara, mogao da napravi svaki malo informatički nadareniji srednjoškolac", poručili su iz Koalicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.