Biz - B92.net

Dulić: Siromašni smo jer rasipamo

Beograd -- Moramo više da štedimo ako želimo da izađemo iz "začaranog kruga" siromaštva, rekao je ministar rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Neštedljivi smo u gotovo svim resorima, neštedljivi smo u korišćenju prirodnih resursa i energije", istakao je Dulić u Belekspo centru, gde će u naredna tri dana biti predstavljeno više od 40 izlagača i oko 20 vodećih svetskih stručnjaka iz osam zemalja.

Ministar je kazao da smo kao društvo siromašni upravo zato što se ponašamo rasipnički napominjući da je najteže promeniti svest ljudi.

Dulić je naglasio da bogata društva investiraju u ekološke projekte i štednju i da su baš zato i bogata, jer štede gde god to mogu.

On je tom prilikom najavio da će Vlada Srbije doneti u martu uredbu o pomoći u finansiranju rekonstrukcije objekata, sa ciljem podizanja njihove energetske efikasnosti, kojom će biti obezbeđeno 1,3 milijarde dinara.

Državni sekretar u ministarstvu životne sredine Nemanja Komazec je rekao novinarima da će 1,3 milijarde dinara biti obezbeđeno iz Fonda za zaštitu životne sredine, od cega će jedna milijarda biti namenjena lokalnim samoupravama u vidu bespovratnih sredstava za projekte energetske efikasnosti javnih ustanova.

Lokalne samouprave će taj novac, kako je istakao, moći da koriste za rekontrukciju i adaptaciju objekata javne namene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.