Biz - B92.net

Država plaća privatno obezbeđenje

Beograd -- Država Srbija godišnje izdvaja 85 miliona dinara za usluge obezbeđenja koje privatne kompanije obavljaju u objektima republičkih organa koje ne ćuva policija.

Izvor: Beta
Podeli

U Upravi za zajedničke poslove Republičkih organa je rečeno da je na godišnjem nivou za te potrebe predviđeno 85 miliona dinara. Na primer, za obezbeđenje objekta Ministarstva finansija u Ulici Kneza Miloša 25 u Beogradu mesečno se izdvaja 785.400 dinara

Sindikat policije optužio je prošle nedelje ministarstva finansija i ekonomije jer angažuju privatne firme za obezbeđenje objekata i upitao zbog čega državni organi imaju više poverenja u privatne kompanije nego u MUP Srbije.

"Ako se, međutim, nešto desi, opet mora da reaguje policija. Prave se 'dilovi' sa privatnim preduzećima koja se bave obezbeđenjem, verovatno zbog prelivanja novca i novac građana se odliva umesto da ide u budžet za finansiranje policije", rekao je ranije predsednik policijskog sindikata Veljko Mijailović.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova rečeno da je prema Uredbi o službenim zgradama i poslovnim prostorima koje koriste državni organi predviđeno da fizičko-tehničko obezbeđenje, osim onih zgrada za čije je obezbeđenje nadležna policija, organizuje Uprava za zajedničke poslove.

U dopisu Uprave za zajedničke poslove navodi se da su poslovi obezbeđenja privatnim firmama povereni nakon što je održan otvoreni postupak javne nabavke tih usluga, koji je organizovan na osnovu javnog poziva u Službenom glasniku broj 105 od 14. novembra 2008. godine.

Prema tim navodima, po okončanju postupka javne nabavke ugovori o obezbeđenju su dodeljeni beogradskim firmama "Sigurnost Vračar", "Strakon sekjuriti", "Progard sekjuritas", "Sekjuriti servisis", "Sistem FTO" i kompaniji "Gordon".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.