Država plaća privatno obezbeđenje

Država Srbija godišnje izdvaja 85 miliona dinara za usluge obezbeđenja koje privatne kompanije obavljaju u objektima republičkih organa koje ne ćuva policija.

Srbija

Izvor: Beta

Subota, 03.10.2009.

11:57

Default images

U Upravi za zajedničke poslove Republičkih organa je rečeno da je na godišnjem nivou za te potrebe predviđeno 85 miliona dinara. Na primer, za obezbeđenje objekta Ministarstva finansija u Ulici Kneza Miloša 25 u Beogradu mesečno se izdvaja 785.400 dinara

Sindikat policije optužio je prošle nedelje ministarstva finansija i ekonomije jer angažuju privatne firme za obezbeđenje objekata i upitao zbog čega državni organi imaju više poverenja u privatne kompanije nego u MUP Srbije.

"Ako se, međutim, nešto desi, opet mora da reaguje policija. Prave se 'dilovi' sa privatnim preduzećima koja se bave obezbeđenjem, verovatno zbog prelivanja novca i novac građana se odliva umesto da ide u budžet za finansiranje policije", rekao je ranije predsednik policijskog sindikata Veljko Mijailović.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova rečeno da je prema Uredbi o službenim zgradama i poslovnim prostorima koje koriste državni organi predviđeno da fizičko-tehničko obezbeđenje, osim onih zgrada za čije je obezbeđenje nadležna policija, organizuje Uprava za zajedničke poslove.

U dopisu Uprave za zajedničke poslove navodi se da su poslovi obezbeđenja privatnim firmama povereni nakon što je održan otvoreni postupak javne nabavke tih usluga, koji je organizovan na osnovu javnog poziva u Službenom glasniku broj 105 od 14. novembra 2008. godine.

Prema tim navodima, po okončanju postupka javne nabavke ugovori o obezbeđenju su dodeljeni beogradskim firmama "Sigurnost Vračar", "Strakon sekjuriti", "Progard sekjuritas", "Sekjuriti servisis", "Sistem FTO" i kompaniji "Gordon".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: