Biz - B92.net

Dragi Kinezi, molimo platite porez

Beograd -- Poreska uprava pokušaće još jednom na fin način da privoli kineske trgovce da izdaju fiskalne račune, plaćaju porez i da prijavljuju radnike.

Izvor: Blic
Podeli

U suprotnom, počeće najoštrije da ih kažnjavaju zbog nepoštovanja zakona.

"Sa diplomatskim predstavništvima Kine počinjemo veliku kampanju čiji je cilj da se kineski privrednici u Srbiji, kojih ima više hiljada, uvedu u legalne finansijske tokove. Objasnićemo im naše zakone, šta su njihove obaveze, ako treba i na kineskom jeziku", najavio je Marko Marinković, zamenik direktora Poreske uprave.

"Svako od njih ko posle kampanje i dalje ne bude poslovao legalno biće najstrože finansijski kažnjen i biće mu otežano poslovanje u Srbiji", kaže Marko Marinković, zamenik direktora Poreske uprave Srbije.

Posle te kampanje, u aprilu ili maju počinje velika akcija kontrole poslovanja kineskih privrednika.

Procene su da država zbog nelegalnog poslovanja trgovaca iz Kine godišnje gubi oko 200 miliona evra, tj. čak polovinu onoga što pokušava da uštedi smanjenjem plata i penzija.

" Naši podaci pokazuju da se u veleprodaji godišnje utaji oko 115 miliona evra, a u maloprodaji još 100 miliona evra", objašnjavaju u Komori malih i srednjih preduzeća i preduzetnika.

Ovo nije prvi put da država pokušava da navede kineske trgovce da poštuju domaće zakone. Pre godinu i po Poreska uprava sa Ivanom Simičem na čelu kontrolisala je njihov rad, pa su pozatvarane sve kineske radnje zbog „iznenadnih bolovanja“ i „službenih putovanja“.

Tada su obećali da će izdavati fiskalne račune i prijaviti radnike i prvi korak su napravili: podigli su cenu robe za oko 20 odsto, koliko iznosi PDV. Ipak, za mesec sva su obećanja pala u vodu.

"Svake nedelje kupim nešto unucima u kineskim prodavnicama, račun nikada ne dobijam. Jednom sam ga zatražila, pa su se zbunili i unervozili i pozvali trećeg kolegu, koji mi je posle kraćeg vremena dao i račun i poklončić, valjda da ih ne bih prijavila", kaže penzionerka Radenka Mitrović.

Reporteri „Blica“ su lično proverili šta se događa s fiskalnim računima u najvećem kineskom tržnom centru u Beogradu. U više prodavnica nismo dobili račun za kupljene stvari, ali ni odgovor zbog čega, a kada smo se predstavili kao novinari, prodavci su naglo zaboravljali srpski jezik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.