Biz - B92.net

Dogovor sa sudom - svi predmeti oko CHF biće rešeni do oktobra

Korisnici kredita indeksiranih u švajcarskim francima obustavili su započete proteste jer su postigli dogovor sa predstavnicima Vrhovnog kasacionog suda.

Izvor: Beta
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

- Štrajk glađu zbog CHF kredita, traže stav od suda FOTO

Protes je organizovalo Udruženje "CHF Srbija" čiji predstavnici tvrde da su dobili obećanje da će Vrhovni kasacioni sud sve predmete koji se odnose na pozajmice u "švajcarcima" rešiti do 1. oktobra.

Korisnici kredita u francima su danas u podne počeli protes ispred Ustavnog suda Srbije sa namerom da se svakodnevno okupljaju dok sudovi ne utvrde da li su ti krediti zakoniti.

Kredite u francima je od 2006. godine uzelo oko 37.000 gradjana u Srbiji jer su bili povoljniji od drugih, ali je ta valuta u međuvremenu naglo ojačala, pa je dug bankama više nego udvostručen.

"Osnovni sudovi sada na tužbe dužnika donose različite presude. Bilo kakva da je odluka suda u prvom stepenu u drugom se vraća na ponovno razmatranje i tako nas vrte u krug da ne možemo da završimo proces u Srbiji da bi tužili državu Srbiju Sudu za ljudska prava u Strazburu", rekao je ćlan upravnog odbora Udruženja "CHF Srbija" Aleksandar Prica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.