Dogovor na najvišem nivou: "Pancir S" ostaje u Srbiji

Raketni protivavionski sistemi "S-400 trijumf" i "Pancir S", oružanih snaga Ruske Federacije, u četvrtak su stigli u Srbiju.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Petak, 25.10.2019.

10:53

Dogovor na najvišem nivou:
Foto: Epa, MAXIM SHIPENKOV

Narednih dana ovi složeni sistemi učestvovaće u zajedničkoj vežbi srpske i ruske vojske "Slovenski štit".

Po završetku višednevne vežbe, "Pancir-s" će ostati u Srbiji, dok će S-400 biti vraćen u Rusiju.

Vežba "Slovenski štit" ozvaničila je izuzetno važan ugovor između Srbije i Rusije o kupoprodaji raketnog sistema malog i srednjeg dometa "Pancir S", koji će narednih godina postati okosnica zaštite jedinica Vojske Srbije od napada iz vazduha. Uz lovačke avione "mig-29", reč je o najvažnijoj nabavci vojne tehnike poslednjih decenija.

Protivavionski manevri koji će se narednih dana odigravati u Srbiji na najsavremenijoj ruskoj raketnoj tehnici jedinstvena su prilika da se Vojska Srbije upozna sa najmodernijim PVO naoružanjem.

"Pancir S" su već nabavile mnoge zemlje, poput Sirije, Alžira, Iraka, Jordana, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Brazila i drugih, a ruski mediji navode da cena jednog sistema iznosi od 13 do 15 miliona dolara. Međutim, Srbija ga nabavlja po najpovoljnijim mogućim uslovima.

Ukoliko naoruža svoje PVO jedinice "Pancirom", Srbija će biti jedina država u ovom delu Evrope koja poseduje taj tip ruskog naoružanja.

"Pancir S1", koji uključuje protivavionske projektile i protivavionske topove, stvoren je kako bi se pružila direktna podrška trupama na terenu, ali i protivavionskim sistemima velikog dometa kao što su S-300 i S-400.

Reč je o moćnom sistemu za odbranu od aviona, helikoptera, krstarećih raketa i bespilotnih letelica. Ruska armija je "Pancire" rasporedila u Siriji, gde su se odlično pokazali u borbenim uslovima, odbijajući nekoliko masovnih napada bespilotnih letelica na rusku bazu Hmejmim.

"Trijumf" pokrio Balkan

Foto: Epa, MAXIM SHIPENKOV
Naše posade tokom "Slovenskog štita" nadohvat ruke imaće sve šeme upotrebe i načina dejstva ne samo "Pancira", već i S-400 - ekskluzivnog raketnog sistema koji trenutno u svom naoružanju poseduju samo dve države - Rusija i Belorusija.

Raketni sistemi, koji su strah i trepet borbenih aviona širom sveta, bez pompe su stigli su Srbiju. Ruski transporti avion "ruslan" sa ubojitim tovarom sleteo je na Aerodrom u Batajnici u noći između srede i četvrtka. Tačno u 00.30, ruski transportni avion bio je spreman za istovar PVO sistema, a vest o ovoj operaciji, kao i trasa leta ruskog aviona bila je strogo čuvana tajna.

Prva potvrda da je krem ruskog PVO naoružanja razmešten u Srbiji stigla je od ruskog Ministarstva odbrane. Moskva nije prikrila ni činjenicu da je ova tehnika prvi put upućena na vežbu van granica Rusije.

Da je elitna PVO tehnika ruskih snaga stigla u našu zemlju, potvrdio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On nije krio ushićenje zbog isporuke vojne tehnike, a najavio je i da će lično da se uveri u mogućnosti "trijumfa" i "pancira".

Prema saznanjima "Novosti", dolazak raketa u Srbiju i saradnja dveju vojski na planu PVO dogovorena je na najvišem nivou - između predsednika Putina i Vučića u maju ove godine u Moskvi. Pripreme dva ministarstva odbrane za ovu vežbu trajale su mesecima, a detalji dogovora sve vreme čuvani su od javnosti.

Raketni kišobran

Foto: Epa, STRINGER
Raketni kišobran, koji je posle montaže ruski raketni sistem S-400 napravio nad Srbijom, zahvatio je najveći deo Balkana. Ovo savremeno sredstvo za dejstva protiv aviona i raketa zatvorilo je vazdušni prostor u prečniku većem od 1.000 kilometara. Opseg dejstva "Trijumfa" pored teritorije Srbije zahvatio je i sve države regiona, celu Mađarsku, veći deo Rumunije i Bugarske, kao i severnu Grčku i južnu Austriju.

Mogućnost da oficiri VS vežbaju na raketnom sistemu kakav je S-400 poznavoci vojne tehnike smatraju ekskluzivnom prilikom da naše posade ovladaju radom na najmodernijem PVO sredstvu.

"Trijumf S-400" čini sami vrh ruske borbene tehnike koja je nedostupna armijama koje Moskva ne smatra prijateljskim. U svetu vlada veliko interesovanje za kupovinu ovog sredstva. Rusija je S-400 prodala velikim silama Kini i Indiji, a pregovori o kupoprodaji traju sa Turskom, Egiptom i Saudijskom Arabijom.
Foto: Ministarstvo odbrane

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: