Biz - B92.net

Dodeljene nagrade za filantropiju

Beograd -- Predsednik Upravnog odbora Fonda B92, Veran Matić dobio je nagradu "Virtus" za izuzetan individualni doprinos za razvoj filantropije u Srbiji.

Podeli

U organizaciji "Trag fondacije" dodeljene su Virtus nagrade za filantropiju kompanijama, ali i pojedincima.

"U našoj zemlji prema istraživanjima Galupa imamo veliki deficit sreće. Ono što sami možemo da zaključimo imamo i veliki deficit empatije, saosećanja. Svakodnevno nastojim kao homo empaticus sa se poistovetim sa pozicijom nesrećnih, onima kojima je pomoć neophodna, kako bih shvatio njihove probleme, i kako bih im najefikasnije pomogao. Na drugoj strani, nastojim da shvatim pozicije, interese i osećanja onih koji imaju dovoljno da mogu da pomognu, kako bi ih animirao da to i učine. A sve zajedno kako bi podigli nivo sreće tako što bi sreća onoga ko prima pomoć, usrećila i onoga ko daje. Ovaj proces je među najvažnijim danas, upravo jer moramo svi zajedno da učinimo sve što je moguće da podignemo nivo sreće i zadovoljstva građana ove zemlje. Fond B92 koji vodim svakodnevno upravo čini sve što može da se ovakve čarolije događaju. I da u našoj zemlji povećamo i stepen saosećajnosti, solidarnosti i da to bude najefikasnije pretvoreno u akciju", izjavio je Veran Matić zahvaljujući se za Virtus nagradu za izuzetan doprinos razvoju filantropije u Srbiji.

Potpredsednica vlade i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički rekla je, prilikom uručivanja nagrada, da raduje činjenica da su kompanije, ali i pojedinci opredeljeni da daju i pomažu uprkos tome što je vreme veoma teško.

"Značajno je što je filantropije sve više, jer su vremena sve teža i davaocima je objektivno teže i da ulože resurse u pomoć društvu, ali ipak to čine", rekla je Udovički.

Veoma je važno, kako je dodala, da u ovako teškim vremenima reagujemo kao društvo i zajednica i da postoji medjusobno poverenje.

"Važno je da svi pokažu društvenu odgovornost i da su spremni da pomažu društvu", rekla je Udovički i poručila da ljudi nikada ne zaboravljaju kako su se osećali kada im je pomoć ukazana.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport zahvalio je "Trag fondaciji" na širenju svesti o važnosti korporativnog angažovanja i pomaganja.

"Jako mi je drago što srpske kompanije sve više vide značaj prave vrednosti društvene odgovornosti", poručio je Devenport.

Nagrade su dodeljene u nekoliko kategorija, pa je tako priznanje za doprinos lokalnoj zajednici pripalo kompaniji "Bambi", glavna nagrada za doprinos na nacionalnom nivou "Hemofarmu", a priznanje za dugoročno partnerstvo "Filip Morisu".

Nagrada za mala i srednja preduzeća uručena je predstavnicima preduzeća "Banja komerc bekament" iz Arandjelovca.

Dodeljena su i specijalna priznanja i to kompanijama "Kotlenik d.o.o", "Koka koli", "Delta holdingu", a nagrada za individualni doprinos doprinos za razvoj filantropije u Srbiji pripala je Veranu Matiću predsedniku Upravnog odbora Fonda B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.