Biz - B92.net

Do rušenja zida nije moralo da dođe: Pre pet dana smo...

Grdelica -- Koridori Srbije će, sa konsultantima i nadležnima, u narednih 10 dana utvrditi šta je dovelo do urušavanja zaštitne kosine u Grdeličkoj klisuri.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Potporni zid koji se juče delimično obrušio na Koridoru 10 danas se srušio u potpunosti, javlja reporter Prve televizije s mesta zbivanja. U pitanju je potporni zid koji se u proteklih pet meseci delimično obrušavao čak tri puta.

To je izjavio zamenik šefa projekta "Jug" Leonid Vuković, dodajući da su već angažovani stručnjaci koji će raditi na sanaciji.

Vuković je rekao da su geodetska i merenja stabilnosti konstrukcije ukazivala na to da je ona preopterećena, a da su u junu Koridori Srbije odlučili da se deo kosine dodatno stabilizuje izgradnjom zaštitne galerije i nasipa i da su radovi počeli pre pet dana.

"Nažalost, događaji su nas pretekli", rekao je Vuković novinarima danas u trenucima dok je zemljište iznad auto-puta i dalje bilo aktivno.

Na deonici od Grdelice do Caričine doline, ispred tunela Predejane, u dužini od 100 metara, oštećena je potporna konstrukcija i destabilizovan deo zaštitne kosine, čija je ukupna dužina 725 metara.

Građevinska inspekcija juče je obišla teren, a na mestu rušenja su održani hitni sastanci svih nadležnih - izvođača radova, stručnog nadzora, investitora, projektanta kako bi se što pre utvrdili razlozi i definisali hitne mere za sanaciju dela gradilišta, kako bi se radovi na celokupnoj deonici priveli kraju u planiranom roku do 31. decembra.

Vuković je istakao da nijedan radnik nije povređen, nije pričinjena šteta na mehanizaciji, niti materijalna šteta trećim licima.

Vuković je dodao da se zbog kompleksnih i heterogenih geoloških uslova na tom delu gradilišta stalno nadgleda stabilnost i pomeranje svih konstrukcija, odnosno objekata na gradilištu, uključujući i kosine.

Napomenuo je da se u Grdeličkoj klisuri na izgradnji južnog kraka Koridora 10 stabilizacija kosina izvodi na 155.000 kvadratnih metara.

Izvođač radova na ovom potezu je španska kompanija Azvi, a stručni nadzor vrši konzorcijum „Louis Berger i Egnatia Odos".

Izvođenje ovih radova finansira Evropska Investiciona banka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.