Dinkić: Dolazak Benetona istorijski

Italijanska kompanija Beneton potpisala je sporazum o otvaranju fabrike u Nišu u koju će investirati 43,2 miliona evra. Po svakom zaposlenom dobiće 9.000 evra.

Srbija

Izvor: FoNet

Ponedeljak, 31.01.2011.

14:35

Default images

Plan je da u naredne četiri godine ta kompanija zaposliti 2.700 radnika.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić koji je u ime Vlade Srbije potpisao ugovor ocenio je da je sporazum sa Benetonom najveći događaj za srpsku tekstilnu industriju u poslednjih deset godina kao i da je to najveća investicija u tekstilnu industriju Srbije.

"U Niš je došla najveća evropska kompanija u oblasti tekstila, a ova investicija najveća je investicija u tekstilnu industriju naše zemlje ikada. Niš je zaslužio da dobije najbolje", rekao je ministar Dinkić. "Poredeći Fijat i Beneton, mogu reći da Fijat spada među nekoliko prvih automobilskih kompanija u Evropi, a Beneton je broj jedan", izjavio je Dinkić.

"Nakon neuspeha nekih privatizacija, odlučili smo da ne idemo 'grlom u jagode', nego da isključivo velikim partnerima, onima koji su se već dokazali u svetu, ponudimo da rade u Srbiji", istakao je Dinkić.

Subvencije koje država daje za nova radna mesta, prema njegovim rečima, povrate se za godinu dana kroz uplatu poreza na zaradeuposlenih radnika.

On je dodao da očekuje da do kraja marta Beneton postane vlasnik imovine niškog Niteksa gde je raskinut privatizacioni ugovor. "Radnici Niteksa koji žele da rade i koji umeju da rade dobiće posao u Benetonu, a oni koji su zaboravili da rade mogu da računaju na socijalni program", rekao je Dinkić.

Plan je, kako je objasnio, da se polovina proizvodnih hala u Niteksu sruši ili adaptira, a da već od maja počne proizvodnja Benetonovog programa. "Beneton planira da u naredne tri godine postigne godišnji izvoz od 70 miliona evra ", rekao je Dinkić.

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović kaže da je dan potpisivanja ovog sporazuma veliki dan za Grad Niš.

"Svi mi, koji se bavimo javnim poslom, svakodnevno rešavamo najrazličitije probleme koji se tiču naših građana. Današnji dan jedan je od najlepših dana obavljanja tog posla. Ova investicija budi nadu za budućnost tekstilne industrije i stvara mogućnost da grad Niš ponovo bude centar ove industrijske grane", rekao je on.

Simonović dodaje da je "sada, kada je tu Beneton, sasvim drugačija slika Niteksa, koji je pre godinu i po dana bio u štrajku i kada smo razgovarali sa radnicima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: