Biz - B92.net

Dedovinu vraćaju u obveznicama

Beograd -- Vlada Srbije je odlučila da povraćaj imovine oduzete od građana i institucija posle Drugog svetskog rata izvrši uglavnom u vidu državnih obveznica.

Izvor: Novosti
Podeli

"Odlučili smo se za kompenzaciju i to uglavnom u vidu vrednosnih papira kako bi se izbegle komplikacije koje nosi restitucija u naturi. Vraćanje imovine u naturi je, kako smo zaključili, vrlo ograničeno i Zakonom o prostornom planiranju koji je usvojen prošle godine", navode Novosti ozivajući se na izvor iz Vlade.

Zakon o denacionalizaciji će, kako se očekuje, biti donet u narednih nekoliko meseci, ali je još nepoznato od kada će građani čija je imovina oduzeta, moći da računaju na mogućnost naplate državnih obveznica.

"Svakako se to neće desiti odmah, jer je vlada, kao što je poznato, i dalje suočena sa visokim budžetskim deficitom koji se, uglavnom, namiruje iz uzetih pozajmica", podseća izvor Novosti.

Različite procene
Podaci o tome koliko će, zapravo, novca biti potrebno za obeštećenje bivših vlasnika nacionalizovane imovine su, zavisno od izvora, potpuno različiti. Tako Mreža za restituciju veruje da je potrebno oko 2,5 milijarde evra, dok je Ministarstvo finansija svojevremeno izašlo sa procenom da za okončanje tog posla treba između 100 i 220 milijardi evra. Ono što se, međutim, zna jeste da je oko 140.000 građana, pre tri godine, podnelo zahtev za povraćaj imovine.

Planirani model restitucije ponajviše, kako saznajemo, podseća na onaj koji je primenila Mađarska. Ova zemlja je početkom devedesetih godina prošlog veka primenila model izdavanja kompenzacijskih vaučera za oko pet miliona građana koji su potraživali ranije oduzetu imovinu. Ali, vaučeri su podeljeni pre nego što je u ovoj zemlji izvršena privatizacija, pa je deo starih vlasnika uglavnom vaučere iskoristio da, plaćajući državnim vrednosnim papirima, kupe svoje staro vlasništvo.

Inače, Zakon o prostornom planiranju, a čije donošenje Vlada Srbije navodi kao glavnu prepreku primene modela povraćaja oduzete imovine u naturi, predviđa da svi oni koji su, u procesu privatizacije, sticali pravo nad određenim objektima treba da postanu i vlasnici zemljišta. Ovaj zakon predvideo i formiranje posebnog Fonda za restituciju, a u koji će, jednim delom, sliti i sredstva dobijena od prodaje zemljišta novim vlasnicima privatizovanih firmi. Sličan Fond formiran je i važećim Zakonom o privatizaciji.

"Sva ta sredstva nisu dovoljna da se podmire sve obaveze prema građanima i institucijama koje potražuju svoju imovinu koja im je oduzeta posle Drugog svetskog rata. Nije utvrđeno na koji rok bi se izdavale državne obveznice i kada bi otpočela mogućnost njihove naplate. Najbliži smo da primenimo model dugoročnih državnih obveznica na 20 godina", tvrdi izvor Novosti” iz Vlade Srbije.

U Mreži za restituciju kažu da rešenje, koje predviđa samo državne obveznice, neće proći. Laž je i manipulacija, tvrde, da je zbog Zakona o planiranju i izgradnji nemoguće vratiti građevinsko zemljište ranijim vlasnicima u naturi. Jer, primera radi, u Beogradu raniji vlasnici potražuju svega 1,44 odsto ukupnog građevinskog zemljišta. Najveći problem je, kažu, što država nema ažurnu evidenciju o imovini koju poseduje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.