Da na 80.000 ha bude organska hrana

Cilj Srbije je da u narednih deset godina poveća površinu pod organskom proizvodnjom za gotovo deset puta, sa sadašnjih 8.200 na 80.000 hektara.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 04.11.2014.

15:09

Default images

Ovo se čulo danas na javnoj raspravi o Nacrtu Nacionalnog akcionog plana za organsku proizvodnju u Privrednoj komori Srbije.

Nacrt Nacionalnog akcionog plana za organsku proizvodnju je definisan i u narednom periodu će biti nađen pravni osnov za usvajanje tog dokumenta, najavila je predstavnik Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Jelena Milić.

Planirano je da se akcioni plan odnosi na period 2014. do 2019. godine a, kako je navela Milić, razmatraju se dve varijante kako bi taj plan mogao biti usvojen u okviru nekog drugog dokumenta.

Ona je podsetila da je u nedavnoj usvojenoj Strategiji poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Srbije za period 2014-2024. godine organska proizvodnja prvi put zauzela značajno mesto.

Na izradi tog dokumenta angažovano je ukupno 40 proizvođača, prerađivača, profesora i kontrolnih organizacija, dodala je Milić. Predsednik Stručnog saveta za organsku proizvodnju i redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta iz Zemuna, Snežana Oljača, ukazala je da je cilj da se pod organskom proizvodnjom nađe od 60.000 do 80.000 hektara.

Naime, Evropska unija predviđa da se na tri odsto obradivih površina odvija ta proizvodnja, dodala je Oljača.

U Srbiji se pod organskom proizvodnjom nalazi 8.228 hektara zemljišta, od čega je 3.187 sertifikovano, a ostatak je u periodu konverzije, pokazali su nedavno objavljeni podaci. To znači da se u Srbiji koristi 0,15 odsto ukupnog zemljišta za organsku proizvodnju, a 0,06 odsto je sertifikovano. Organskom proizvodnjom u Srbiji bavio se prošle godine 1.281 proizvođač, što je za 220 više nego prethodne godine, a ukupna površina pod ovom proizvodnjom iznosila je 8.228 hektara, odnosno 1.888 hektara više u odnosu na 2012. Najviše se izvozi voće niskog stepena prerade - koncetrati voćnih sokova, sušena kupina, višnja, malina, bilje i pečurke, kao i smrznuta šljiva, malina, kupina, jagoda, višnje i pire od dunja.

Javnu raspravu na temu nacrta Nacionalnog akcionog plana za organsku proizvodnju organizovali su Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje "Serbia organika" u saradnji sa Privrednom komorom Srbije. Javna rasprava je početak rada na lobiranju ka usvajanju ovog strateškog dokumenta za sektor organske proizvodnje i zaštite životne sredine u Republici Srbiji, a sprovodi se u okviru projekta "Organska proizvodnja u funkciji održivog razvoja Srbije. Taj projekat se realizuje uz podršku programa SENSE, a sprovodi ga Regionalni centar za životnu sredinu (REC).

Program finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

13 h

Podeli: