Brnabić: Saradnja sa kompanijom Roš od izuzetnog značaja

Vlada Srbije i kompanija ROŠ danas su u Beogradu potipisale Memorandum o razumevanju o naučno-istraživačkoj saradnji.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 06.10.2022.

15:34

Brnabić: Saradnja sa kompanijom Roš od izuzetnog značaja
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/bs

Memorandum za cilj ima da se u Srbiji razvije takozvana "precizna medicina", koja značajno unapređuje lečenje onkoloških pacijenata.

Memorandum su potpisali predsednica Vlade Ana Brnabić i regionalni direktor kompanije Roš Adriano Treve.

BIO 4 kampus (Biomedicina, Bioinformatika, Biotehnologija i Biodiverzitet) je projekat koji je pokrenula Vlada Srbije, a ambicija tog projekta je formiranje svetski priznatog centra za istraživanje i razvoj u Srbiji, a kampus čine, između ostalog, i naučni instituti i obrazovne ustanove.

Kompanija Roš, koja je postala partner BIO4 kampusa, učestvovaće u razvoju takozvane „precizne medicine", koje značajno unapređuju lečenje onkoloških pacijenata.

Premijerka je posle potpisivanja poručila da je danas izuzetno značajan dan za dalje pozicioniranje Srbije na mapi inovacija i na svetskoj mapi zemalja koje imaju dobre kapacitete za istraživanje i razvoj.

"Ovo je budućnost i nešto što će svakako odrediti da li će Srbija nastaviti da bude zemlja pobednik, i u ovim teškim i izazovnim vremenima, ili će pokleknuti pred pritiscima i neće dovoljno brzo napredovati", istakla je Brnabić.

Ona je kazala da se poslednjih nekoliko godina, Srbija na evropskoj, ali i na svetskoj mapi, pozicionirala kao zemlja koja može da doprinese u oblastima istraživanja i inovacija u svakoj oblasti, pa i u tradicionalnoj industriji.

"Zemlja pametnih, obrazovanih ljudi, što nam je sve pomoglo da stvaramo novu vrednost i donelo ekonomski rast i napredak, rast plata i penzija i da privlačimo sofisticirane investicije što se ogleda na kvalitet života u Srbiji. Ove godine izvoz iz IT sektora biće preko 2,5 milijarde evra, a taj sektor trenutno pravi najveću vrednost u Republici Srbiji. Od toga, 1,5 milijardi je naš suficit, ostaje kod nas i upotrebljuje se za dalji razvoj Srbije", poručila je premijerka.

Kaže da je nekoliko godina unazad vlada radila sa kompanijom Roš kako bi im pokazali da je Srbija zemlja inovacija i da jedan deo njihovog istraživanja može da se odvija u Srbiji.

"Ovo je za mene samo početak. Verujem da Srbija može mnogo više i sad vidimo trend da sve više stranih kompanija otvara svoje naučne i istraživačke centre u Srbiji. Da bi nastavili taj trend, mi kao Vlada moramo da idemo dalje. Dva ključna stuba našeg daljeg razvoja su veštačka tehnologija i BIO 4 kampus koji ćemo tokom 2023. početi da radimo", rekla je Brnabić.

"Kompanija Roš, najveća i najjača farmaceutska kompanija na svetu, ima godišnji budžet od 16 milijardi dolara samo za istraživanje i razvoj. Ako bismo dobili deo tog godišnjeg budžeta da se te stvari rade u Srbiji, onda vidite koliko je to dodatnih investicija o kojima nismo mogli ni da pričamo dok se nismo postavili kao zemlja inovacija i razvoja", kazala je premijerka.

Regionalni direktor kompanije Roš, Adriano Treve, današnji dan ocenio je kao početak izuzetno bitne kampanje.

"Uložili smo mnogo vremena, napora i truda da se ovo ostvari i da se otvore biocentri i danas krećemo u jedno izvanredno putovanje. Veliki dan za Srbiju i pacijente u Srbiji kako bi imali pristup inovacijama. Nadamo se da ćemo u budućnosti preneti neka sredstva u Srbiju kako bi radili na naučnim istraživanjima", poručio je Treve.

U okviru potpisanog, u Srbiji će se raditi na kreiranju kapaciteta za istraživanje i razvoj kroz istraživačke projekte, takođe da se u Srbiji obavljaju testovi genomskog profilisanja genoma karcinoma, da se otvori put široj upotrebi precizne medicine i primeni individualnih terapija, odnosno pronalaženju najefikasnijeg načina lečenja za svakog pacijenta ponaosob, pojasnila je direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, dr Jelena Begović.

"To je pokrenuto od strane kompanije Roš, a ideja je da upotrebimo najsavremenij tehnologije, odnosno "sekvenciranje sledeće generacije" na posebnim panelima koje je Roće razvio, kako bismo ušli duboko u genetiku svakog karcinoma koji se razvio u organizmu neke osobe. To vodi ustvari u primenu "personalizovane medicine", jer svaki kancer ima svoju genetiku, a od te genetike zavisi kako će se raditi dijagnostika, koja terapija treba da se primi, koji lek da se primeni i kakva je prognoza bolesti. Veliki benefit za naše pacijente i za celokupno društvo", kazala je dr Begović.

Projekat bi trebalo da omogući da genomsko profilisanje postane deo protokola lečenja onkoloških pacijenata u Srbiji i da ustanovi terapije na „molekularnom nivou", što će omogućiti mnogo preciznije i efikasnije lečenje, povećati efikasnost lečenja, smanjiti neželjene efekte i omogućiti zdravstvenom sistemu da postane još efikasniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: