Bonus od 5.000 za plate do 50.000

Vlada Srbije usvojila je Zaključak kojim se odobrava isplata jednokratne pomoći u iznosu od po 5.000 dinara zaposlenima.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 08.07.2010.

16:04

Default images

Novac će dobiti zaposleni na neodređeno vreme, odnosno direktni i indirektni korisnicima budžeta, uz uslov da im neto plata ne prelazi 50.000 dinara.

Uslov za isplatu je da neto plata zaposlenog (koeficijent puta osnovica za obračun plate, bez minulog rada i drugih dodataka) ne prelazi 50.000 hiljada dinara, navedeno je u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

Isplata jednokratne pomoći odobrava se i korisnicima sredstava organizacija za obavezno socijalno osiguranje, direktnim i indirektnim korisnicima budžeta jedinica lokalne samouprave i teritorijalne autonomije, kao i zaposlenima koji primaju naknadu plate na teritoriji AP Kosovo i Metohija. Državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike Zoran Martinović kaže da se odluka ne odnosi na zaposlene u javnim preduzećima i penzionere.

Martinović je rekao, da su to, na primer, stalno zaposleni u državnoj upravi, socijalnim ustanovama, policiji, prosveti, vojsci, zdravstvu, lokalnim samoupravama i autonomnim pokrajinama. "Isplata će početi čim budu utvrđeni spiskovi zaposlenih", rekao je Martinović i dodao da je cilj da se najveći deo isplati do 16. jula.

Sa Međunarodnim monetarnim fondom je, inače, u okviru četvrte revizije tekućeg aranžmana dogovoreno da se iz budžeta isplati jednokratna
pomoć zaposlenima u javnom sektoru i penzionerima, jer su plate budžetskih korisnika i penizja zamrznute od kraja 2008. godine.

Ukoliko se zna da je, u dogovoru sa MMF-om, za zaposlene u državnoj službi, baš kao i za penzionere, odvojeno ukupno dve milijarde dinara, onda je jasno da će 400.000 ljudi moći da računa da će dobiti po 5.000 dinara.

Na pitanje 'šta ako na dostavljenim spiskovima bude mnogo više ljudi', Martinović kaže da su procene da taj broj neće preći 400.000. "Međutim, ukoliko bude više korisnika, onda će dodatna sredstva biti obezbeđena iz budžeta", kaže on i dodaje da će se najverovatnije ići na rebalans, odnosno prekrajanje državne kase.

Cvetković: I za penzionere pomoć kao zaposlenima

Premijer Srbije Mirko Cvetković najavio je da će i penzioneri dobiti novčanu pomoć, po istom principu kao i zaposleni na neodređeno vreme koji su direktni ili indirektni korisnici državnog budžeta.
Cvetković je naveo da predlog o toj isplati, na osnovu odgovarajućih konsultacija, treba da pripremi potpredsednik vlade Jovan Krkobabić. "Mi ćemo taj predlog prihvatiti", rekao je premijer, dodajući da će pri isplati novčane pomoći penzionerima biti primenjen isti pristup kao i za zaposlene.

Penzionerski kolač od dve milijarde dinara je najteže raspodeliti, jer čak dve trećine penzionera mesečno primi do 22.000 dinara, kolika je prosečna penzija u Srbiji. Penziju iznad 80.000 dinara mesečno dobije oko 900 najstarijih građana.

Kada je o najsiromašnijim opštinama reč, trebalo bi da se uskoro za milijardu dinara povećaju transferi lokalnim samoupravama. Pri tom bi 46 najugroženijih opština dobilo polovinu ove sume, odnosno 500 miliona dinara. Ministarstvo rada i socijalne politike napravilo je i plan po kome će najsiromašnijim građanima biti podeljeno 1,5 milijardi dinara.

Planirano je deo sredstava „ode” za narodne kuhinje, pakete hrane i sredstava za higijenu za najugroženija domaćinstva, za unapređenje usluga gerontoloških službi, pomoći u kući, siromašnim opštinama i seoskim sredinama...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: