Biz - B92.net

Biće zabranjena gradnja hidroelektrana u zaštićenim zonama

Kovačica -- Ministarka Zorana Mihajlović izjavila je danas da će biti zabranjena gradnja svih hidroelektrana u zonama zaštite prvog, drugog i trećeg stepena.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/schlachta71@gmail.com
Foto: Depositphotos/schlachta71@gmail.com

Na pitanje novinara u Kovačici, gde je obišla vetropark, Mihajlović je rekla da će to pitanje biti rešeno novim zakonom o obnovljivim izvorima energije.

Navela je da su mini hidroelektrane bile tema poslednjih nekoliko godina i o njima se mnogo govorilo.

"Možda je to pitanje malih hidrolektrana trebalo da bude rešeno kroz jedan potpuno drugi zakon drugog ministarstva, ali to se nije desilo", rekla je Mihajlović.

Ministarka je precizirala da će novim zakonom o obnovljivim izvorima energije biti uređeno i pitanje izgradnje malih hidroektarana.

"To znači da je u zonama zaštite prvog, drugog trećeg stepena zaštite, zabranjena izgradnja svih hidroelektrana, bez obzira da li su male, male derivacione, velike ili srednje", rekla je Mihajlović.

Naglasila je da neće biti izgradnje hidroelektrana u zonama zaštite životne sredine, bez obzira kog su kapaciteta i snage.

"Imamo Ðerdap 1 i 2. Velike hidrolektrane u nacionalnom parku mogu se samo odlukom vlade razmatrati ako je to nešto što je državni i nacionalni interes u smislu gradnje", kaže Mihajlović.

To je, navodi, važno zbog toga što je bilo problema u izgradnji malih hidroelektrana, pogotovo derivacionih.

Mihajlović je danas obišla vetropark u Kovačici sa ambasadorom Izraela u Srbiji Jahenom Vilanom, predstavnicima lokalne samouprave I EMS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.