Biz - B92.net

Biće vanredne kontrole u Srbiji

Ministarstvo poljoprivrede najavilo je vanrednu kontrolu uvezenog đubriva i njegovog kvaliteta.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: Profimedia
Ilustracija: Profimedia

To se radi kako u ovoj situaciji ne bi došlo do bilo kakve vrste zloupotreba i nanošenja štete poljoprivrednicima.

Prema rečima ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, u narednih mesec dana se očekuje stabilizacija tržišta i snižavanje cena đubriva.

Nedimović je izjavio da je obezbeđeno veštačko đubrivo za predstojeću setvu, kao i da će u naredne tri nedelje biti dodatnih količina, čime će Srbija ukupno imati 400.000 tona veštačkog đubriva, objavilo je ministarstvo.

"Verujem da smo spremni za drugi nivo igrice"; Nedimović za B92.net o rekordima, cenama, GMO...

Naveo je da će đubriva urea biti dovoljno i potpuno su skladu sa potrebama Srbije za predstojeću setvu, kao i da su količine đubriva NPK takođe apsolutno zadovoljene, te da poljoprivrednici nemaju razloga za zabrinutost.

Istaknuto je da je, uprkos velikim problemima kako u transportu, tako i samoj proizvodnji đubriva na međunarodnom tržištu, Srbija uspela da obezbedi potrebne količine, za razliku, kako je naglasio, od mnogih drugih zemalja, posebno onih u okruženju koje ni nemaju đubriva.

Povodom skoka cene inputa u ratarskoj proizvodnji, ministar je najavio i dve konkretne mere podrške. Prva mera se odnosi na beskamatne kredite kod poslovnih banaka za poljoprivrednike, sa rokom otplate do tri godine i mogućim grejs periodom do godinu dana, dok se druga mera odnosi na ukidanje carina od 10 odsto za nabavku đubriva sa tržišta trećih zemalja, onih sa kojima Srbija nema Sporazume o slobodnoj trgovini, poput onih koje ima sa EU i Ruskom Federacijom.

Srbija će intervenisati: Nula posto kamate za kredite VIDEO

Iako je cena inputa skočila i do 50 odsto, Nedimović je istakao da je važno i da je konačna cena proizvoda, poput pšenice, povećana do 90 odsto, što, smatra, ostavlja značajan prostor za zaradu poljoprivrednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.