Vesti -

BG: Prva solarna svetiljka, popravka na klik

Beograd -- Beograd je dobio prvu solarnu uličnu svetiljku, koja je postavljena na Dunavskom keju i koja će se napajati 100% sunčevom svetlošću.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Opština Stari grad
Foto: Tanjug/Opština Stari grad

Kako su objasnili čelnici opštine Stari grad i kompanije koja ju je postavila, specifičnost ove svetiljke je što će se sve popravke obavljati na daljinu, odnosno jednim “klikom”.

"Ono što je specifično kod ove lampe jeste da ona apsolutno nema nikakav trošak. Sad zamislite ceo grad Beograd koji nema nikakav trošak po pitanju električne energije", izjavio je predsednik opštine Stari grad Marko Bastać.

On je rekao da ima mnogo primera kada građani prijavljuju kvar na uličnoj rasveti i da "sama popravka u proseku traje između tri i pet dana".

"Međutim, u ovoj varijanti možete jednim klikom iz jedne kancelarije bez izlaska na teren da otklonite sam kvar", zaključio je Bastać.

Branko Živković iz kompanije ,,Lajtinus" dodao je da ono što je "revolucionarno kod ove rasvete jeste pametan softver koji nama omogućava apsolutnu kontrolu i monitoring ove lampe".

"Možemo da garantujemo svih 365 dana u godini da će ta lampa raditi i biti dostajna zamena za postojeću tradicionalnu rasvetu, pritom stvarati kompletnu uštedu od električne energije, znači 100 odsto smo van mreže i u sistemima održavanja koji su naknadni troškovi, o kojima niko ne vodi računa, ali to su isto troškovi koji ulaze na kraju u bilans", rekao je Živković.

Nije saopšteno koliko svetiljka košta i u kom periodu je investicija zamene klasične rasvete isplativa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.