Biz - B92.net

BG: Plaćanje struje SMS porukom

Beograd -- Elektrodistribucija Beograd (EDB) i Telekom Srbije omogućili su od danas Beograđanima da račune za struju plate SMS porukom.

Izvor: Beta
Podeli

Komercijalni direktor Telekoma Srbije Vladimir Lučić kazao je da je za tu uslugu potrebno da se korisnici registruju za mobilno plaćanje u banci u kojoj imaju račun i platnu karticu i dobiju zaštitni broj (mpin).

Struju preko mobilnog telefona mogu da plaćaju samo građani koji imaju dina kartice, ali će uskoro to moći da rade i vlasnici drugih platnih kartica, kazao je Lučić.

Za plaćanje računa sa struju potrebno je prvo poslati SMS sa ED brojem odnosno identifikacionim brojem korisnika kod EDB-a i iznosom koji korisnik želi da plati na broj 8008. Na primer ako se plaća račun EDB sa ED brojem 123456789 u iznosu od 3.000 dinara korisnik šalje poruku EDB 123456789 3000 dina. Nakon toga korisnik dobija poruku za potvrdu transakcije, na koju mora da odgovori slanjem zaštitnog (mpin) broja u roku od tri minuta, da bi se plaćanje obavilo. Više informacija o korišćenju usluge može se dobiti preko sajta www.mts.telekom.rs

On je dodao da čitava transakcija plaćanja računa preko mobilnog telefona koja obuhvata slanje dve poruke košta 5,9 dinara i da ne zavisi od iznosa koji se plaća.

Lučić je kazao da Telekom Srbije trenutno ima oko 500.000 korisnika registrovanih za usluge plaćanja preko mobilnog telefona od kojih je polovina u Beogradu.

Plan je da se u narednih godinu dana omogući i plaćanje usluga Infostana i "bus plus" karti za gradski prevoz, najavio je Lučić i dodao da se pored računa za struju SMS porukom mogu platiti i Telekomovi računi i računi komunalnih preduzeća u Nišu.

Lučić je kazao da se širenjem usluga elektronskog plaćanja smanjuje "sivi" tok novca i štedi vreme korisnika, koji ne moraju da čekaju u redovima.

Generalni direktor Elektrodistribucije Beograd Stevan Milićević kazao je da je sistem plaćanja struje preko SMS poruke potpuno bezbedan i izrazio očekivanje da će se i drugi mobilni operateri u Srbiji pridružiti i omogućiti tu uslugu svojim korisnicima.

Milićević je kazao i da će EDB ustupiti tehnološka rešenja za sms plaćanje drugim elektrodistribucijama u okrviru sistema Elektroprivrede Srbije i omogućiti da tu uslugu koriste svi građani Srbije.

Kako je istakao Milićević, uvođenje nove usluge jedan od načina da se poveća stepen naplate, koji je nizak.

Kako su istakli u EDB interesovanje za plaćanje preko mobilnog telefona je veliko pošto je infocentar od januara do početka maja dobio oko 20.000 elektronskih pisama sa pitanjima da li će i kada biti uvedena ta usluga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.