Biz - B92.net

BG obilaznica: Posle 25 godina u 2 trake do mosta

Beograd -- Obilaznica oko Beograda od mosta kod Ostružnice do Dobanovačke petlje konačno u punom profilu. Kasne radovi na Novom savskom mostu. Neki objekti zreli za obnovu

Izvor: Večernje novosti
Podeli
Foto: Beobuild
Foto: Beobuild

Na deonici od Ostružnice do Dobanovaca završena je i leva traka auto-puta, tako da je deo Obilaznice oko Beograda sa surčinske strane sada kompletan.

Asfalt je postavljen na 17 kilometara puta i otvaranje se očekuje narednih dana. Vozači će konačno moći da koriste auto-put u punom profilu u oba smera, pišu Večernje novosti.

Vožnju postojećom deonicom između Dobanovaca i Ostružnice neprijatnijom čini i neprestano truckanje koje izazivaju neravnine na kolovozu. Ova traka koridora završena je krajem devedesetih i već je zrela za rekonstrukciju, pa će, kad uskoro bude otvoren smer prema Dobanovcima, vozači uživati u putovanju po novom i glatkom putu, dok će onima u suprotnom smeru vožnja biti mnogo manje prijatna. Na Obilaznici u zoni Surčina postavljena je i ograda koja štiti od buke. , Bahati navijači već su uspeli da naruže metalne table. Po njima su ispisani grafiti.

Horizontalna signalizacija između Dobanovaca i Ostružnice je obeležena, a putari su u ponedeljak postavljali saobraćajne znake i zaštitnu razdelnu ogradu.

Radovi na levoj traci mosta kod Ostružnice, međutim, nisu odmakli dalje od početka, iako je pre tačno tri meseca gradilište zvanično otvoreno. Na vidiku nema nijednog putara, a kamoli mehanizacije.

“U toku su finalni radovi koji će omogućiti uključenje u saobraćaj novoizgrađene leve strane deonice. Priprema se izgradnja druge faze Obilaznice oko Beograda, odnosno mosta preko Save kod Ostružnice. Izvođač radova Štrabag obavlja pripreme prema ugovornim procedurama. Preostalo je da dostave dokumentaciju oko formiranja gradilišta, program i metodologiju izvođenja radova”, kažu u Putevima Srbije.

Osim najavljenih radova na mostu iznad Save, ostalo je još mnogo posla za neimare kako bi ovaj pravac konačno dobio izgled auto-puta.

Od pravog koridora deli ga izgradnja leve trake od mosta kod Ostružnice do Bubanj Potoka, kao i nastavak izgradnje desne trake od Straževice do Bubanj Potoka. Osim trase, ostalo je da se opreme i cevi na levoj strani tunela "Lipak", "Železnik" i da se dovrši leva strana tunela "Straževica".

Da bi Obilaznica bila kompletna, posle spajanja s auto-putem E75 kod Bubanj Potoka, neimarima tek predstoji izazov - trasiranje saobraćajnice do Pančeva, koja podrazumeva i izgradnju još jednog mosta na Dunavu, kod Vinče.

Četvrt veka traje izgradnja obilaznice oko Beograda, a kraj radova se još ne nazire. Izgradnja je počela u novembru 1990, ali je ubrzo i obustavljena. Zavisila je od priliva sredstava i bila je prekidana zbog sankcija, bombardovanja, hiperinflacije... Neki objekti, već izgrađeni, bili su tokom bombardovanja 1999. znatno oštećeni, pa je bilo potrebno da se saniraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.