Biz - B92.net

BG: Bitka oko najpoznatije kafane, čija je?

Beograd -- Pravna bitka za najstariju i najpoznatiju kafanu u Beogradu,"Znak pitanja", i dalje traje.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Screenshot/B92
Foto: Screenshot/B92

Imajući u vidu činjenicu da se radi o veoma složenim pravnim postupcima, obrada ovih predmeta zahteva više vremena. U skladu sa planiranom dinamikom u radu očekujemo da će i predmeti koji se odnose na restituciju navedenog objekta, biti okončani u najskorije vreme. Najstarija beogradska kafana, danas nezaobilazna turistička atrakcija, nalazi se u jednoj od najstarijih beogradskih kuća, koja je pod zaštitom grada kao spomenik kulture.

"Znak pitanja", jedan od simbola glavnog grada, potražuju i naslednici i korisnici, a država, ni godinu i po posle rešenja Agencije za restituciju u korist potomaka, ne donosi konačnu odluku.

Čiji je "Znak pitanja" još je pod znakom pitanja.

Vlasnik najpoznatije beogradske kafane krajem 19. veka je bio je trgovac Ivan Pavlović. Njegovi potomci su pred Agencijom za restituciju dokazali da u 21. veku pripada njima.

“Ja sam jako emotivan, ali ne toliko koliko moji roditelji, moj otac, stric i drugi stric koji su direktni naslednici ovog lokala. oni su jako emotivno vezani s obzirom da su jedno vreme i živeli u gornjim prostorijama. Praktično ovo je nešto što ih asocira i na detinjstvo”, priča Zoran Pavlović.

Kako kaže, voli da dođe u ovu kafanu. “Ponekad dođem, svratim, popijem kaficu. Lepo se osećam u ovom prostoru”, kaže on.

Društvena firma u čijem sastavu se nalazi i poznata kafana tvrdi da je u prošlom veku regularno kupila kafanu preko puta Saborne crkve.

“Stari vlasnici su isplaćeni. Svaki pedalj 'Znaka pitanja' su radnici 'Varoš kapije' platili. I jedan deo od opštine Stari grad smo kupili”, ističe menadžer kafane Miroslav Mitić.

On dodaje da je "Varoš kapija" vlasnik "Znaka pitanja".

Agencija za restituciju je još krajem 2015. donela rešenje u korist Pavlovića. Varoš kapija i država Srbija uložile su žalbu pa ta odluka još nije stupila na snagu.

“U postupku žalbe, kako Republika Srbija tako i Varoš kapija nisu izneli nikakve nove dokaze koji bi datu žalbu učinili osnovanom i poništili rešenje Agencije za restituciju donetu u korist mojih vlastodavaca. Ne vidim razlog zbog čega uopšte ovaj postupak ovoliko dugo traje”, kaže Miloš Vlahović, punomoćnik porodice Pavlovič.

Kao drugostepeni organ u postupcima u vezi s restitucijom postupa Ministarstvo finansija, koje u slučaju Znaka pitanja već godinu i po ne donosi nikakvu odluku. Na pitanja zašto i kada će, odgovara saopštenjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.