Biz - B92.net

"Beograđani, predložite, ne možemo sve da vidimo"

Glavni gradski urbanista Milutin Folić izjavio je da građani inicijativama mogu da ukazuju na probleme koji ih muče u delovima grada gde žive.

Izvor: Beta
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

Kako je rekao, čelnici grada "ne mogu da sagledaju sve probleme".

"To je takozvani participativni urbanizam, kada ideja za uređenje nekog dela grada dođe od građana. Dobar primer toga je Mačvanska, odnosno ulica Mome Kapora na Vračaru, gde smo na inicijativu građana izmestili benzinsku pumpu i tu napravili malu zelenu oazu", rekao je Folić na Festivalu rekreativnog sporta za mlade i osobe sa invaliditetom, organizovanom u novobeogradskom bloku 19a.

On je dodao da su građani tog bloka, u okviru projekta "Eko oaza Blok 19a" sami inicirali uređenje poljane na kojoj se festival održava, i tražili od grada da se tu naprave sportski tereni i hranilišta za ptice.

"Građani ovog dela grada su sami animirali neke velike kompanije da malim donacijama pomognu uređenje. Ovaj nekada najmoderniji blok, sada je malo oronuo i dobro je da su građani pokrenuli inicijativu da se on dovede u red", rekao je Folić.

Predstavnik udruženja građana "Moj lepi grad" koje je pokrenulo inicijativu uređenja bloka 19a, Srđan Petrović, rekao je da se udruženje pet godina borilo da uredi i dobije formalnu podršku gradskih vlasti. ;

"Mi želimo da nakon ovoga okupimo jednu širu donatorsku zajednicu da nam pomognu da sve probleme rešimo i napravimo divan park na ovoj lokaciji", rekao je Petrović i kazao da je Festival zapravo prvo predstavljanje projekta uređenja tog dela Novog Beograda.

Idejno rešenje projekta "Eko oaza Blok 19a" predviđa oplemenjivanje prostora zelenilom, prilaze i staze za šetnju i atletiku, stvaranje prostora za aktivan i pasivan boravak na otvorenom, sa odvojenim delom za kućne ljubimce.;

Projekat predviđa uvođenje rasvete, videonadzora, navodnjavanje i stvaranje uslova za odlaganje reciklažnog otpada, kao i delove za aktivan i pasivan boravak osoba sa invaliditetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.