Biz - B92.net

Bakar iz Bora na ceni, za njega plaćaju premiju

Bor -- Bakru proizvedenom u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor potvrdu vrhunskog kvaliteta svih ovih godina daju kupci koji za njega plaćaju premiju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ovi kupci bakar ne kupuju po berzanskoj ili "flet" ceni, već za njega plaćaju više.

Borski bakar je hemijski čist, ima specifičnu kristalnu strukturu i ne sadrži primese koje uzrokuju krtost, što mu omogućava izvlačenje do najfinijih prečnika.

Naime, od borskog bakra može da se izvuče žica debljine vlasi kose, a za to je zaslužna činjenica što u njemu nema bizmuta ni u tragovima.

Zato je bakar proizveden u RTB Bor izuzetno cenjen na domaćem i stranom tržištu, pa kupci plaćaju i preko LME cene da ga dobiju.

Visinu premije određuju uslovi prodaje, pa je, recimo, tokom cele 2017. godine RTB Bor prodavao bakar sa premijom koja je dostizala i 100 dolara po toni.

Prodato je ukupno 43.000 tona, od toga na stranom tržištu 32.000 tona, dok je 11.000 tona katodnog bakra ostalo u zemlji, kod domaćih prerađivača - kod "Valjaonice bakra" Sevojno i "Pometona".

Borski bakar spada u grupu najkvalitetnijih metala koji se proizvode u svetu i zbog toga je vrlo tražena roba.

Visokog je kvaliteta jer mu je čistoća 99,99 procenata, što mu omogućava siguran plasman na domaće i strano tržište po uslovima koji važe za "grade A" kvalitet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.